Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

1940-1945; Verzetsstrijder Jan van der Zalm

In het voorjaar van 1943 wordt een jongen uit Rossum in Gelderland toegevoegd aan het verzet in Raamsdonksveer. Hij heet Jan van der Zalm. Jacob Koster, toen verzetsstrijder in Raamsdonksveer, zegt hierover: “Hoe het komt weet ik niet, maar hij maakte op mij een zeer goede indruk. Al spoedig liet ik tegenover hem, wat ik bij niemand deed, mijn grote voorzichtigheid varen en werd hij, met Jaantje van Dongen (Tante Marie), mijn vertrouwde in het komplot”.

Jan van der Zalm was koerier voor Jacob Koster en onderhield voor een groot deel de kontakten met Cor van der Hooft in Breda en de medewerkers in de regio. Een levensgevaarlijk werkje.

Gevaarlijk werk

In juli 1944 werd Jan van der Zalm door de Sicherheidsdienst opgepakt en gemarteld in Breda. Hij heeft dan een briefje bij zich van Jacob Koster aan Cor van der Hooft. Jan heeft ondanks de martelingen nooit namen van verzetslieden genoemd. Via een cipier wist hij zelfs een briefje te bezorgen bij familie Koster met als boodschap “ga haastig op vakantie”. De boodschap van Jan was duidelijk en familie Koster vluchtte op 23 juli naar Klundert. Jan werd door een knokploeg bevrijd , waarna de Sicherheitsdienst belangstelling kreeg voor Raamsdonksveer. Jan duikt onder in België. Na de oorlog is hij politieman in Raamsdonksveer geworden en woonde met zijn vrouw Bets Timmers aan de Prins Hendrikstraat 25.

Na de oorlog heeft Jan op de KMA Breda het verzetsherdenkingskruis ontvangen, uitgereikt door Z.K.H. Prins Bernhard.


Heeft u aanvullingen of wijzigingen bij dit artikel? opdekaart@veerserfgoed.nl