Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

1940-1945; Oorlogspost

Dhr. C. van den Elshout met zijn vrouw en zoon Martin voor de kazerne. De foto is genomen net voor de 2e Wereldoorlog.

Cornelis Johannes van den Elshout, 16 mei 1908, besluit in 1926 op 18-jarige leeftijd - zijn vader moest zelfs hiervoor zijn toestemming geven - om zich vervroegd aan te melden bij de “Vrijwillige Landstorm”.

Door vrijwillig en vervroegd in dienst te gaan, hoefde je minder lang je dienstplicht te vervullen. Op 27 december 1926 tekent hij de overeenkomst om het Rijk tot in december 1928 te dienen of zoveel langer, als nodig zal zijn. Na je dienstplicht kreeg je Groot- Verlof. Je ging naar huis maar bleef oproepbaar.

In 1938 trouwt Cornelis Johannes (Cees) v/d Elshout met de 24-jarige Cornelia Bernardina (Corrie) Loose. Op 30 september 1939 wordt hun zoon Tini geboren. Ondanks de spannende tijd waarin zij leven, zijn ze gelukkig.

Tijdens de mobilisatie in 1939 worden alle mannen tot 35 jaar, waaronder Cees, opgeroepen om zich als Nederlands soldaat in Rotterdam te melden. Later wordt Cees overgeplaatst naar de Frederik- Hendrik kazerne in Venlo.

Vanuit Venlo schrijft Cees twee kaarten naar zijn vrouw Corrie: De eerste briefkaart is gedateerd op 24 augustus 1939,Venlo

Hoewel ze getrouwd zijn schrijft Cees hier: Mej. Corrie Loose, p/a H v/d Elshout Koningstraat J 125, Afz. C.J v/d Elshout, 1- 3- 17 RI Venlo.

De verzendstempel is gedateerd op 9 november 1939, Haelen, een plaatsje dicht bij Venlo. Cees schrijft: “Liefste Corrie, Uw brief in dank ontvangen. Wanneer ik met verlof kom weet ik nog niet. Dat schrijf ik u in een brief. Velen groeten aan allen ook thuis en Kwik (Rinus van Iersel) maar vooral aan u, van C.J. v/d Elshout”.

In mei 1940 schrijft Cees, als hij in Tilburg is en richting Breda gaat, een brief aan Corrie. Het lukt hem pas als hij in het Zeeuwse Aardenburg is om de brief bij een Gereformeerde pastorie af te geven, die - met een begeleidend schrijven - de brief bij Corrie laat bezorgen.

Na het bombardement op Rotterdam, 15 mei 1940 is Nederland gecapituleerd, maar dit nieuws bereikt vele soldaten niet. Toch trekken Nederlandse militairen zich steeds verder terug. Cees gaat van Aardenburg eerst naar het Belgische Oostende, waarna hij zich verder terugtrekt en naar het Franse Duinkerken gaat.

In Duinkerken lukt het hem zijn militaire kleding om te ruilen voor normale burgerkleding. Daarna begint hij, meest lopend, aan de lange barre tocht terug naar huis.


Heeft u aanvullingen of wijzigingen bij dit artikel? opdekaart@veerserfgoed.nl