Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Zwin (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: De Blaak
Datum besluit: B & W 17 april 1990
Jaar: 1990



De straat lopende vanaf Veerse Meer noordwaarts en vervolgens oostwaarts tot aan Deltalaan.


Zwim.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Voormalige zeearm, thans een natuurreservaat. Al in de vroege Middeleeuwen stond de Vlaamse handelsstad Brugge via een getijdengeul in verbinding met de Noordzee. Door aanslibbing veranderde dit waddengebied geleidelijk aan in een kustvlakte, zodat na omstreeks 1050 Brugge niet meer rechtsreeks vanuit zee te bereiken was. Door een stormvloed in 1134 ontstond er echter in het door veen begroeide kustgebied van Vlaanderen een brede zeearm, het Zwin of Sincfal, die bijna tot aan Brugge reikte. Via een kanaal werd Brugge toen met het Zwin verbonden. Waar dit kanaal in het Zwin uitmondde werd - ter bescherming van het achterland - een dam gelegd, en hier ontstond het stadje Damme.


Vanaf de dertiende eeuw begon het Zwin te verzanden. Grote schepen konden Brugge niet meer bereiken, en de goederen moesten worden overgeladen op kleinere schepen. Steden die hiervan achtereenvolgens profiteerden waren Damme,Aardenburg, Mude (Sint Anna ter Muiden) en Sluis. De definitieve ondergang van Brugge als handelsstad in de vijftiende eeuw is zeker voor een deel toe te schrijven aan de verzanding van het Zwin, hoewel ook het handelsverkeer belemmerendebelastingenen protectionistische maatregelen bijdroegen aan die ondergang. In de loop der eeuwen werd het Zwin geleidelijk aan ingepolderd. In 1864 werd de laatste polder drooggelegd,de Zwinpolder,waardoor Sluis zijn open verbinding met de zee kwijtraakte. Een klein deel van het Zwin bleef evenwel behouden: tussen de duinenrij en de in 1872 aangelegde Internationale dijk.Dit zoutwatergetijdengebied tussen Knokke (B) en Cadzand werd in1952het eerste Belgische natuurreservaat.


Het Zwin is 150 ha groot, waarvan 25 ha gelegen is op Nederlands grondgebied. Inmiddels bestaan er plannen om de oude verbinding tussen Sluis en de zee weer te herstellen.


Bron: Rob van Putten.