Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Zuid-Oosterstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Loven
Datum besluit: B & W 24 januari 1963
Jaar: 1900



De straat lopende vanaf het Insulindeplein bij de Lovensestraat, westwaarts langs de noordzijde van de spoorweg Tilburg-'s-Hertogenbosch tot het NS-plein.


Zuid-oosterstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

35516.jpg


De Zuid-Oosterstraat in de jaren vijftig.

De spoorlijn Tilburg-Nijmegen via 's-Hertogenbosch werd in 1880-1881 aangelegd en geëxploiteerd door de Nederlandsche Zuid-Ooster Spoorweg-Maatschappij (N.Z.O.S.M.). Men mocht aanvankelijk geen medegebruik maken van het station (> Stationsstraat) in Tilburg. Daarom werd in de wijk Loven, ter hoogte van het huidige Insulindeplein, een noodstation gebouwd. De bestaande parallelweg langs het spoor van de Heuvel tot dit station werd in 1881 door de gemeente bestraat. De eerste feesttrein van Tilburg naar Nijmegen vertrok op 2 juni 1881, en twee dagen later werd de lijn voor het publiek opengesteld. Vanaf 1 maart 1882 mochten de treinen tot aan het hoofdstation doorrijden en werd het noodstation gesloten. Op 1 mei 1883 werd de exploitatie van de lijn overgenomen door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (S.S.) en in 1894 werd de spoorlijn aan de S.S. verkocht.


De straat werd in 1900 voor het eerst, hoewel de naam reeds eerder bestond, officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende Van de Koestraat bij den overweg van den spoorweg langs dien spoorweg naar Oisterwijk.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).