Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Zomerstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Centrum
Wijknaam: Centrum
Datum besluit: B & W 1 oktober 1962
Jaar: 1881De straat die tegenwoordig loopt vanaf de Schouwburgring tegenover de Schoolstraat zuidwestwaarts tot het Lieve-Vrouweplein.

Oorspronkelijk begon de Zomerstraat bij de Markt (nu Oude Markt)Herkomst

1191.jpg

De Zomerstraat, hier genoemd Marktstraat, nu de Heuvelstraat

tussen de Oude Markt en de Nieuwlandstraat in 1900.

De trapgevel rechts op de hoek van de Nieuwlandstraat is het

huis de Oude Ster uit 1624 (gesloopt in 1914).In 1653 heeft Peter Adriaen Segers de steenwech tegens de Nieuwlantse straet gelegd. Hiermee is dit gedeelte van de voormalige Zomerstraat (thans Heuvelstraat) samen met de Oude Markt de oudst bestrate weg van Tilburg. Deze straat werd destijds met casseystraat aangeduid.

Op de kaart van D.Zijnen uit 1760 komt de naam Somerstraat voor, genoemd naar de familie Somers die daar woonde. In 1881 werd de Zomerstraat officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende van de Markt tot aan de Schoolstraat en verder langs den steenweg naar Korvel tot de weduwe Pierson. Thans is er nog maar een klein gedeelte van de vroegere Zomerstraat als zodanig benaamd, namelijk het deel tussen Schouwburgring en Lieve-Vrouweplein.Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).