Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wouw, Joannes Theodorus van de

Joannes Theodorus van de Wouw
Afbeelding gewenst
Volledige namen Joannes Theodorus van de Wouw
Geboortedatum 05-06-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Gasthuisstraat 68
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep draadmaker
Overlijdensdatum 22-09-1945
Plaats van overlijden Sülzhayn (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Joannes Theodorus van de Wouw (Geb. Tilburg 5-6-1922– gest.Sulzhayn 22-9-1945), draadmaker. Zoon van Adrianus Gerardus van de Wouw (1866-1926) en Wilhelmina van der Meijs (1875-1929).

Achtergrond en jeugd

Joannes wordt op 5 juni 1922 te Tilburg geboren als zoon van Adrianus Gerardus van de Wouw, textielarbeider , en Wilhelmina van der Meijs. Joannes is de jongste in het gezin dat bestaat uit vijf jongens en een meisje. Hij verliest op jonge leeftijd beide ouders en groeit op in tehuizen van de Fraters van Tilburg. Zijn laatste woonadres is het weesthuis van de Fraters aan de Gasthuisring.

Arbeidsinzet in Duitsland

Joannes wordt op 25 mei 1944 vanuit kamp Amersfoort op transport gezet naar Wuppertal. Omdat Joannes via kamp Amersfoort naar Duitsland gaat mag je veronderstellen dat hij contractbreker is. Dit betekent dat hij na verlof niet teruggekeerd is naar Duitsland of dat hij tot deze tijd de arbeidsinzet heeft weten te ontduiken. Uiteindelijk werkt hij van 2 juni tot zeker 6 maart 1945 bij de firma Goetze in Burscheid, 30 kilometer ten zuiden van Wuppertal. Het Ruhrgebied wordt in de laatste maanden van de oorlog vaak gebombardeerd en op 2 maart is het de beurt aan Burscheid en omgeving.

Volgens documenten komt hij uiteindelijk terecht in het kamp Dora-Mittelbau in de deelstaat Thüringen, zo’n 350 kilometer in oostelijke richting. In dit kamp en subkampen verblijven de gevangenen die tunnels uitgraven voor de ondergrondse wapenfabrieken die daar worden gebouwd. De gevangenen in Dora-Mittelbau werden op een wrede en onmenselijke manier behandeld, werkten 14 uur per dag en kregen geen toegang tot basishygiëne, bedden en adequate rantsoenen. Ongeveer een op de drie van de ongeveer 60.000 gevangenen die naar Dora-Mittelbau werden gestuurd, stierf.

Als begin april 1945 de Amerikanen oprukken besloot de SS de Mittelbau kampen te evacueren en worden duizenden gevangenen op transport gesteld in overvolle treinen of op dodenmars richting het noordoosten gestuurd. De SS'ers lieten enkele honderden zieke en stervende mensen achter in het kampen. Ze werden bevrijd op 11 april 1945 toen Amerikaanse troepen Nordhausen binnenvielen. De foto's en filmopnamen die Amerikaanse oorlogscorrespondenten in de dagen daarna maakten van uitgeputte en uitgehongerde gevangenen in o.a. Dora gingen al snel de wereld over en behoren nu tot de bekendste getuigenissen van nazi-misdaden

Joannes was een van deze overlevenden. Hij wordt overgebracht naar het plaatsje Sülzhayn, 15 kilometer verderop, waar een aantal sanatoriums gevestigd zijn. Hier wordt hij maandenlang verpleegd voor TBC. Maar ondanks de medische zorg overlijdt Joannes op 22 september 1945 en wordt op het plaatselijke kerkhof begraven. In 1949 vindt er een herbegraving plaats op Nationaal Ereveld Loenen.

Bronnen

Literatuur

Internet

Gebeurtenis

Werken in Duitsland.

Externe link

Lemma Van de Wouw op Oorlogsbronnen