Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wouw, Henricus Martinus van de

Henricus Martinus van de Wouw
Volledige namen Henricus Martinus van de Wouw
Geboortedatum 06-06-1923
Geboorteplaats Tilburg
Adres Atelierstraat 56
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep Stratenmaker
Overlijdensdatum 09-01-1945
Plaats van overlijden Hamburg-Neuengamme (DE)
Bijzonderheden Hij werd op 18 augustus 1944 t.b.v. de Arbeidsinzet in Tilburg gearresteerd en naar Duitsland overgebracht.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Henricus Martinus van de Wouw (Geb. Tilburg 6-6-1923– gest. Neuengamme 9-1-1945), stratenmaker. Zoon van Johannes Cornelis Martinus van de Wouw (1866- ) en Adriana Maria van der Meijs (1876-). Hij overleed op 9-01-1945 in concentratiekamp Neuengamme. Henricus was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Henricus wordt op 6 juni 1923 te Tilburg geboren als zoon van Johannes Cornelis Martinus van de Wouw, wollenstoffenwever, en Adriana Maria van der Meijs. Zijn wiegje staat in de Groeseindstraat, maar Henricus groeit op in de Atelierstraat. Zowel de vader als moeder van Henricus hebben hun eerdere partner verloren en trouwen in 1908. Uit dit huwelijk worden nog vier kinderen geboren waarvan Henricus de jongste is.

Arbeidsinzet in Duitsland

Henricus was ondergedoken om de arbeidsinzet te ontlopen. Maar op 18 augustus 1944 werd hij met een valse Ausweis (bewijs voor vrijstelling van de arbeidsinzet) opgepakt. op 30 augustus komt hij via kamp Vught aan in Kamp Amersfoort. Op 8 september wordt hij op transport gesteld naar Neuengamme.

In dit kamp, dat het grootste concentratiekamp van noordwest Duitsland was, waren de omstandigheden erbarmelijk. Honger, ziektes, slechte hygiëne, zware arbeid en mishandeling door de bewakers eisten hun tol. Krap drie maanden na aankomst overlijdt Henricus.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Websites