Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wouw, Franciscus van de

Frans van de Wouw
b556fc15-0685-6970-b00d-4c9249f974d0.jpg
Volledige namen Franciscus van de Wouw
Geboortedatum 26-12-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Merelstraat 17
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep draadmaker
Overlijdensdatum 03-05-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Franciscus van de Wouw (Geb. Tilburg 26-12-1924– gest. Tilburg 3-5-1944), draadmaker. Zoon van Antonius Cornelis Joannes van de Wouw (1900-1983) en Cornelia Louisa Gerardina van de Laak(1902-1998).

Achtergrond en jeugd

Frans wordt op 26 december 1924 te Tilburg geboren als zoon van Antonius Cornelis Joannes van de Wouw , koperdraaier en Cornelia Louisa Gerardina van de Laak. Kort na zijn geboorte verhuist het gezin naar de Merelstraat waar Frans ook opgroeit. Hij is de tweede in het gezin waar 5 zonen geboren worden.

Arbeidsinzet in Duitsland

Frans is ondergedoken omdat hij niet verplicht wil worden om in Duitsland te werk gesteld te worden. Op 3 maart 1944, bij een persoonsbewijscontrole, wordt Frans gearresteerd. Op 7 maart wordt hij ingeschreven bij Kamp Amersfoort. Hier ontsnapt hij op 25 april en nog dezelfde dag wordt hij in Tilburg gearresteerd door de Arbeits Kontroll Dienst ook wel de Ommense politie genoemd. Frans probeert nog te vluchten maar wordt in zijn arm geschoten. Hij wordt opgenomen in het St. Elisabethziekenhuis waar hij op 3 mei overlijdt aan de schotwond.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet


Gebeurtenis