Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wortel, Cornelis Josephus Franciscus

Cor Wortel
db60a50b-4ac4-5dc3-bc98-00b61425d16c.jpg
Volledige namen Cornelis Josephus Franciscus Wortel
Geboortedatum 23-12-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hesperenstraat 56
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep student
Overlijdensdatum 08-09-1944
Plaats van overlijden Oisterwijk

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Individuele gebeurtenis

Cor Wortel was meer een man van gewapende actie. Hij hielp neergeschoten geallieerde piloten om te ontsnappen door hen te begeleiden bij hun tocht door Nederland en te helpen bij het oversteken van de grens met België. Het laatste jaar van de bezetting was hij aangesloten bij een gewapende verzetsgroep die zich verschool in het bosrijke gebied van Oisterwijk. Hij was daarbij betrokken bij het ontsporen van een Duitse munitietrein bij de Nemelaer in Haaren, het doorsnijden van Duitse telefoonkabels en het opblazen van een brug bij Spoordonk. Hij werd op 8 september 1944 in de bossen van Oisterwijk aangehouden door een Duitse patrouille voor een persoonsbewijzencontrole. In paniek trok hij zijn revolver en schoot op de Duitsers. De revolver ketste. Hij werd gearresteerd en direct daarop zonder vorm van proces gefusilleerd.

Gebeurtenis