Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wolfs, Joannes Gerardus Maria

Jan Wolfs
Jan Wolfs.jpg
Volledige namen Joannes Gerardus Maria Wolfs
Geboortedatum 19-07-1927
Geboorteplaats Hilvarenbeek
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Arbeider schoenfabriek
Overlijdensdatum 13-07-1949
Plaats van overlijden Tandjung Pura (Sumatra)

Wolfs, Joannes Gerardus Maria geb. Hilvarenbeek 19-07-1927, gest. Tandjung Pura 13-07-1949), arbeider in een schoenfabriek. Zoon van Petrus Wolfs en Petronella Moors. Hij was niet getrouwd. Wolfs overleed op 13-07-1949 in Tandjung Pura.

Nederlands-Indië

Jan Wolfs werd opgeroepen voor de dienstplicht. In het najaar van 1947 meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht in Roermond, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-11 Regiment Infanterie. Na een opleiding van vijf maanden vertrekt hij eind februari 1948 met de "Volendam" naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Belawan op Sumatra. Vanuit posten in Siantar en Prapat wordt Jan ingezet bij patrouilles in de binnenlanden rond het Toba-meer. In de loop van juni 1949 wordt Jan gelegerd in Tandjoeng Poera, ten zuidwesten van Medan.

Op 13 juli is Jan met enkele kameraden in een legertruck onderweg om vanaf Tandjoeng Poera de afgelegen post in Telaga te bevoorraden. Halverwege de route rijdt de truck in een hinderlaag; de soldaten worden plotseling van alle kanten beschoten, met enkele doden tot gevolg. De overlevenden worden gevangen genomen. Drie soldaten weten al dan niet gewond te ontsnappen en waarschuwen hun kameraden in een naburige nederzetting. Als ze terugkeren naar de truck zijn echter alle lichamen van de gesneuvelde militairen, zowel de Nederlandse als de Indonesische, verdwenen. Ook Jan is spoorloos verdwenen; het is dan niet duidelijk of hij bij de aanval op die dag direct is omgekomen, of als gevangene is afgevoerd.

Na de Soevereiniteitsoverdracht blijkt dat de gevangen genomen soldaten vrijwel ter plekke zijn geëxecuteerd. Met de rest van de lichamen zijn ze vervolgens direct begraven door de revolutionairen. In het massagraf wordt dan ook Jans lichaam teruggevonden. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi. Naar hem is in Hilvarenbeek een pad genoemd.

Bronnen