Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wit, Alfred Samuel de

Alfred Samuel de Wit
Wit Alfred.jpg
Volledige namen Alfred Samuel de Wit
Geboortedatum 05-04-1911
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Spoorlaan 96
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Emmy Rosa Hartog
Beroep arts
Overlijdensdatum 17-07-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)
Bijzonderheden Gearresteerd en omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Overlijdensakte Alfred Samuel de Wit
RAT Overlijdensakte Alfred Samuel de Wit.jpg
Alfred Samuel de Wit overleed in Auschwitz op 17 juli 1942


Inschrijving bevolkingsregister Alfred Samuel de Wit
RAT Inschrijving bevolkingsregister Alfred Samuel de Wit.jpg


Gezinskaart Alfred Samuel de Wit
RAT Gezinskaart Alfred Samuel de Wit.jpg


Nieuwe Tilburgsche Courant 1936
NTC 1-4-1936.jpg
Vestiging arts A. S. de Wit


Nieuwe Tilburgsche Courant 1941
NTC 24-4-1941 a.jpg
A. S. de Wit legt zijn praktijk neer m.u.v. Joodse patiënten

Gebeurtenis

Alfred Samuel (Freddie) de Wit studeerde geneeskunde in Leiden. Hij vestigde zich in 1936 als arts in Tilburg. Alfred was actief in diverse Tilburgse sportverenigingen. Op last van de bezetter in 1940 ontzet uit zijn functie van armenarts verbonden aan het Burgerlijk Armbestuur. Vervolgens mocht hij vanaf 1 mei 1941 enkel nog Joodse patiënten behandelen. Begin december 1941 plande hij met Bertram Polak, Franz Robert Spier en Tineke Spier-Bendien een oversteek vanuit Dordrecht naar Engeland. Zij werden echter op 9 december 1941 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Van daaruit werden Freddie de Wit, Bertram Polak en Bobby Spier op 2 februari 1942 naar Kamp Amersfoort gebracht en vervolgens op transport via Westerbork naar Auschwitz op 16 juli 1942 samen met 311 andere Joodse gevangenen naar kamp Westerbork. Omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz. Zijn echtgenote en dochter Jetty zijn in de meidagen van 1940 Nederland ontvlucht en overleefden de oorlog.

NB.: In 'Het leven gebroken' van Ad de Beer en Gerrit Kobes lezen we op p. 37 dat Alfred Samuel de Wit in Bergen-Belsen is overleden op 31-jarige leeftijd.

Gezinsleden

Alfred de Wit was gehuwd met Emmy Rosa Hartog. Vader van Jetty de Wit.

Woonadres

Spoorlaan 96 (Tilburg)

Struikelsteen

Omdat het huis van Freddie de Wit niet meer bestaat, heeft de familie ervoor gekozen de struikelsteen, die normaal voor het laatste woonhuis wordt gelegd, te leggen in de Helga Deentuin, naast de synagoge aan de Willem II straat.

Tilburg op de kaart

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Externe link

Joods Monument