Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wim Berkelmans

Wilhelmus (Wim) Adrianus Josephus Berkelmans (Tilburg 1912 - ? 1944) werkte op de afdeling Bevolking van de Tilburgse gemeentesecretarie. Hij nam deel aan het verzet, hoofdzakelijk door het verstrekken van valse identiteitspapieren. Hij zat in de groep waartoe ook Harry Verbunt en Rob van Spaendonck behoorden. Hij was betrokken bij de overval op de kluis van de afdeling Bevolking in Tilburg op 25 januari 1944. Zijn plaats werd op het laatste moment overgenomen door Huib Simons, aangezien Berkelmans kort voor de overval een mislukte aanslag had gepleegd op NSB-agent Piet Gerrits en moest onderduiken. Enige tijd later werd hij gearresteerd en naar kamp Haaren overgebracht.

Hij stierf op 26 mei 1944 voor het vuurpeloton ergens in de Loonse en Drunense Duinen, samen met dertien andere verzetsmensen, waaronder Verbunt en Van Spaendonck.

In Stadskantoor 1 is een herdenkingsplaquette aangebracht ter nagedachtenis aan Berkelmans en op de Oude Markt bevindt zich een gedenkplaat van dit ambtenarenverzet (oorlogsmonumenten).