Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Willem II (voetbalclub)

In 1896 werd de Footballclub Tilburgia opgericht, en in 1898 werd die naam veranderd in Tilburgsche FC Willem II. In de beginjaren was het een club voor de Tilburgse elite en die traditie zorgde voor een nogal gespannen verhouding met ‘gewonere’ clubs als TSV NOAD en TSV LONGA.

In 1905 kreeg Willem II een accommodatie op Koningshoeven. Een jaar eerder was de club toegetreden tot de NVB (KNVB). In 1913 werd een Eerste klasse Zuid ingesteld, die gedurende vier jaar door Willem II werd beheerst. In 1916 werd Willem II als eerste niet-westelijke club landskampioen. In 1924 verhuisde de vereniging naar het gemeentelijk sportpark. In 1944 won Willem II de KNVB-beker en tot aan de jaren vijftig behaalde de club acht keer de zuidelijke titel.

Vanaf 1949 leidde trainer dr. Frantisek Fadrhonc Willem II naar een nieuwe succesperiode. In 1952 werd Willem II landskampioen nadat het, als unicum in de vaderlandse voetbalhistorie, in de competitie ongeslagen was gebleven. In 1955 werd de club wederom landskampioen, nu in het pas ingestelde betaalde voetbal. Na het seizoen 1962-1963 degradeerde Willem II naar de Eerste Divisie, maar won het de KNVB-beker. In de Europacup II was de club vervolgens kansloos tegen Manchester United. Tussen 1965 en 1985 volgden nog enkele promoties en degradaties en vanaf 1987 speelt Willem II weer op het hoogste niveau.

In 1995 kreeg de club een nieuw stadion en in 1998 speelde zij onder Co Adriaanse in de UEFA Cup. Na een tweede plaats in de eindrangschikking nam Willem II in 1999 deel aan de Champions League. In 2005 mocht de club wederom uitkomen in de UEFA Cup. Daarna verkeerde Willem II in de onderste regionen van de Eredivisie en degradeerde daaruit in 2011. Tot dat jaar bestond er ook een damesteam dat uitkwam in de Eredivisie.

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg