Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Standbeeld koning Willem II

In 1854 werd op het Buitenhof in Den Haag een bronzen standbeeld van koning Willem II opgericht, naar een ontwerp van E.F. Georges. Den Haag wilde het beeld vervangen door een replica van het ruiterstandbeeld van Willem II in Luxemburg. Het standbeeld werd aan de gemeente Tilburg verkocht voor duizend gulden, exclusief zo’n zevenduizend gulden voor de kosten van demontage, vervoer en wederopbouw. De onthulling op de Heuvel vond plaats in 1924 door koningin Wilhelmina.

In 1993 werd het beeld verwijderd in verband met de aanleg van een ondergrondse fietsenkelder. Destijds werd in de voet van het beeld een loden doos uit 1924 aangetroffen met daarin twee boeken over Willem II en twee loden afdrukken van de penning die bij de onthulling was uitgegeven. Na een restauratie werd het beeld in 1996 teruggeplaatst, en een halve slag gedraaid. De koning kijkt nu uit over het plein en niet meer naar de al vele jaren eerder vervallen rijweg.

Willem II is afgebeeld als opperbevelhebber van het leger. Op de vier hoeken van het hardstenen plateau bevinden zich vier allegorische figuren die Koningschap, Wetgeving, Wetenschap en Kunsten en Welvaart voorstellen. Op het voetstuk staan onder meer de plaatsen vermeld waar de vorst als bevelhebber overwinningen behaalde: Badajoz, Vittoria, Ciudad-Rodrigo, Salamanca, Quatre-Bras, Waterloo, Hasselt en Leuven.

In 1996 werd door burgemeester Gerrit Brokx in de sokkel een plexiglazen kist met daarin een laptop en CD-rom ingemetseld. Hierop staan actuele gemeentelijke beleidsdocumenten en historische informatie. In 2009 werd het beeld verplaatst naar de noordzijde van het heringerichte plein.

Het Geheugen van Tilburg

Standbeeld koning Willem II

Externe link