Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Willem Barendszstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Trouwlaan
Datum besluit: B & W 29 augustus 1929
Jaar: 1929



Vanaf de Abel Tasmanstraat, tegenover de Olivier van Noortstraat, in zuidwestelijke richting tot de Oerlesestraat.


Willembarendszstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Willem Barentsz werd ca. 1550 geboren op Terschelling. Hij was een bekend zeeman en kartograaf. In 1595 verscheen van zijn hand Nieuwe Beschryvinghe ende Caertboeck van de Middellandtsche Zee. Hij maakte in 1594 en 1595 deel uit van het convooi dat tevergeefs de noordelijke doorvaart naar Indië trachtte te vinden. In 1596 nam hij dienst onder Jacob van Heemskerck (> Van Heemskerckstraat), die met Jan Cornsz. de Rijp (> Jan de Rijpstraat) nogmaals een poging zou wagen deze zeeweg te vinden. Door de ontberingen op Nova Zembla stierf Barentsz op 20 juni 1597. De Barentszzee tussen Spitsbergen en Nova Zembla gelegen is naar hem genoemd.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart opgericht die in 1946 met een tot fabrieksschip omgebouwde tanker, de Willem Barendsz, op commerciële walvisjacht ging in de zeeën rond Antarctica. In 1955 werd een nieuw fabrieksschip in de vaart genomen, de Willem Barendsz II. In 1964 verkocht Nederland zijn walvisvangstrechten aan Japan. Daarmee was een eind gekomen aan de Nederlandse walvisvaart die in 1614 was begonnen. Het schip werd het jaar daarop verkocht aan Zuid-Afrika. Nederland behoort sindsdien tot de felste bestrijders van de commerciële walvisvaart.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.