Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wijk- en buurtwerk

Wijk- en buurtwerk
Bij het 10-jarg bestaan wijkwerk in de Koningswei op 19 mei 1957. vlnr: B. Eijgenraam, Pieta Melis, M. Donders. Fotograaf A. van Beurden (Leo van Beurden), collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1944 werd door een kapucijn, pater Ignatius genaamd, de jeugdbeweging Don Bosco opgericht. Het doel was de geestelijke, sociale en economische belangen van de Tilburgse volksjeugd te behartigen. In 1945 werd hiertoe in de wijk Korvel een Don Bosco-verkennersgroep opgericht. Ook vingen de paters jongeren op die geweerd werden uit de patronaten. Deze activiteiten van de kapucijnen waren in feite het begin van het Tilburgse wijk- en buurtwerk. Don Bosco ontstond ook tegen de achtergrond van maatschappelijke ontwikkelingen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er heerste grote onrust over het in het gareel houden van de in de oorlog ‘verwilderde’ jeugd. In 1947 werd door kapelaan Soons van de parochie Heuvel Stichting Wijkwerk Tilburg opgericht. Het doel was ‘onmaatschappelijkheidsbestrijding’ toe te passen in de Koningswei, waar de stichting grote geestelijke en maatschappelijke nood constateerde. Het werk werd spoedig uitgebreid naar andere omgevingen, zoals de vogeltjes- en textielbuurt. In 1949 werd Bert Eijgenraam de eerste beroepskracht en het wijkwerk kreeg twee uitingsvormen, gezinswerk en groepswerk. Bij het gezinswerk stonden huisbezoeken centraal, het groepswerk richtte zich op de gezinsleden en speelde zich af in de wijkhuizen. De eerste wijkhuizen ontstonden in de Koningswei (1951) en de vogeltjesbuurt (1953). In 1957 fuseerden Don Bosco en de Stichting Wijkwerk Tilburg tot de stichting Katholiek Bijzonder Gezinszorg en Jeugdwerk. Later ontstonden de stichting Sociaal Culturele Opbouw Tilburg (1966), Stichting Beheer Wijkcentra Tilburg (1971) en de stichting voor Samenlevingsopbouw en Sociaal Kultureel Werk (1972). Deze organisaties gingen in 1984 op in Stichting De Twern.