Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wielingen (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: De Blaak
Datum besluit: B & W 30 augustus 1988
Jaar: 1988



De straat lopende vanaf de Stroomlaan noordwaarts, oostwaarts en zuidwaarts tot aan de Grevelingen.


Wielingen.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Vaargeul langs de noordzijde van de West-Zeeuws-Vlaamse en Belgische Noordzeekust. Het is de belangrijkste vaargeul tussen de Noordzee en de Westerschelde. De Wielingen was aanvankelijk een inbraakgeul van de Noordzee tussen Walcheren en Cadzand, die steeds verder het land binnendrong. In de loop van de 13e eeuw tapte de Wielingen het oostwaarts stromende riviertje de Honte aan, dat tegenover Ossendrecht in de (Ooster-)Schelde uitmondde. De Schelde kreeg hierdoor een kortere verbinding met de zee. Vanaf de late Middeleeuwen werd de Honte of Westerschelde de belangrijkste Scheldemonding, waardoor de oude Scheldeloop tussen Ossendrecht en Bergen op Zoom steeds meer verzandde ( > Agger).


Kort na de Eerste Wereldoorlog ontstond er een geschil tussen Nederland en België dat bekend staat als de 'Wielingenkwestie'. Nederland eiste op grond van uit de Middeleeuwen daterende afspraken de souvereiniteit op van de Wielingen tot aan het Vlaamse Nieuwpoort, terwijl België zich beriep op de internationaal geldende souvereiniteit voor kustwateren binnen de driemijlszone. Tot een definitieve oplossing kwam het echter niet, en Nederland behield zijn rechten.


De betekenis van wielinge is 'draaikolk'.


Bron: Rob van Putten.