Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wezel - van Kruijsbergen, Wilhelmina Petronella van

Miena van Wezel – van Kruijsbergen
Wilhelmina Petronella van Wezel-van Kruijsbergen.jpg
Miena van Wezel – van Kruijsbergen
Volledige namen Wilhelmina Petronella
Geboortedatum 25-11-1888
Geboorteplaats Dreumel
Adres Toen A316 - nu Nieuwstraat 35 en 35A
Woonplaats Gilze
Burgerlijke staat gehuwd (2e keer)
Naam echtgeno(o)t(e) Willem van Wezel
Beroep huisvrouw
Overlijdensdatum 05-09-1940
Plaats van overlijden Gilze
Bijzonderheden Samen met haar man en vier van haar kinderen, kwam zij om toen een Duitse bommenwerper in de Nieuwstraat in Gilze neerstortte.


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Wezel – van Kruijsbergen, Wilhelmina Petronella van, (geboren Dreumel, 25-11-1888 – overleden Gilze, 05-09-1940), dochter van Marinus van Kruijsbergen (1863-1946), arbeider/planter en Antonia van Teeffelen (1860- 1916), huisvrouw. Wilhelmina was gehuwd met Wilhelmus Jacobus van Wezel(1885-1940) en eerder weduwe van Antonius van den Broek (1875-1917). Uit haar eerste huwelijk werd één kind geboren, uit haar tweede huwelijk had ze drie kinderen en twee stiefkinderen.

Bidprentje van alle overleden familieleden


Het Nieuwsblad van het Zuiden maakte melding van de requiemmis voor de slachtoffers
Het volledige gezin Van Wezel-Van Kruijsbergen/Van den Broek met vlnr Jan, Willem, Net, Nel, Piet, Miena, Martien, Sjaak
Links het huis van de familie Van Wezel - tegenover De Kronen

Achtergrond

Miena van Wezel - van Kruijsbergen werd op 25 november 1888 in Dreumel geboren. Ze was het tweede kind in het gezin van Marinus van Kruijsbergen en Antonia van Teeffelen. Een groot gezin met negen kinderen die in twaalf jaar tijd geboren werden. Vader was arbeider/planter van beroep en moeder deed het huishouden. Miena had drie broers en vijf zusjes, twee van de vijf zusjes overleden op jonge leeftijd.


Haar eerste huwelijk sloot Miena op 11 september 1912 in Dreumel met leerlooiersknecht Antonius van den Broek (1875-1917). Zij was 23 jaar oud, haar bruidegom 37 jaar. Ze gingen in Gilze wonen. Op 30 januari 1915 werden ze de ouders van Jacobus Martinus van den Broek. Zoontje Sjaak was nog geen 2,5 jaar oud toen Antonius op 42-jarige leeftijd (op 15 mei 1917) in Breda overleed.


Een jaar later, op 14 juni 1918, hertrouwde de 29-jarige Miena met de 33-jarige Wilhelmus Jacobus van Wezel. Ook Willem had in mei 1917 zijn eerste vrouw, Maria Catharina (Mieke) van Gils, verloren. Willem was achtergebleven met twee nog heel jonge kinderen (Nel en Jan). In hun nieuwe huwelijk kregen Miena en Willem samen nog drie kinderen. Dat waren Net (Antonia Maria) in 1919, Piet (Petrus Adrianus) in 1920 en Martien (Martinus Gerardus) in 1924.


Toen de ramp zich op 5 september 1940 in de Nieuwstraat voltrok, was van dit samengestelde gezin alleen Nel al uit huis. Miena, Willem van Wezel en vier van hun (stief)kinderen – Net, Piet en Martien van Wezel en Sjaak van den Broek – kwamen om het leven. Zoon Jan was de enige overlevende.

Boven vlnr Sjaak, vader, moeder, Net; onder vlnr Piet en Martien

Gebeurtenis

Kort na middernacht op donderdag 5 september 1940 stortte in de Nieuwstraat in Gilze een Duitse Heinkel-bommenwerper neer. De bommenwerper had als bestemming Engeland, was volgeladen met kerosine en bommen en kon niet genoeg hoogte krijgen. De familie van Wezel-van Kruijsbergen/van den Broek lag te slapen toen het vliegtuig met een enorme klap de bovenverdieping van hun huis binnendrong. Dakpannen, spanten, huisraad, muren vielen op straat en bommen ontploften. Iedereen die in bed lag werd meegesleurd en kwam tussen het puin en de brandende benzine op straat terecht. Het vuur sloeg over naar De Kronen van de familie Vermeulen aan de overkant en zette het hotel in lichterlaaie. De ravage was enorm. Zes leden van de familie Van Wezel-Van Kruisbergen/Van den Broek kwamen om, alleen zoon Jan overleefde de ramp. Hij kwam door de luchtdruk met bed en al op straat terecht en werd gewond naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht.

Op zaterdag 7 september nam het dorp afscheid van de zes gezinsleden. Hun kisten stonden voor in de kerk, samen met die van Corry Vermeulen – van den Ouweland die stierf aan een hartaanval. Ze werden gezamenlijk begraven op het kerkhof in Gilze. Een kleine veertien dagen later bezweek ook Jan Vermeulen van De Kronen aan zijn verwondingen.


Het hele verhaal over de vliegtuigramp in de Nieuwstraat in Gilze vind je achter deze link

Duitse bommenwerper stort neer in Gilze, Nieuwstraat – 5 september 1940


Eenmaal uit het ziekenhuis trok de 24-jarige zoon Jan van Wezel tijdelijk in bij zus Nel en zwager Jantje Martens in de Burgemeester van Poppelstraat. Later verhuisde hij naar zijn toekomstige schoonfamilie in Alphen. Met zijn jonge gezin vluchtte hij vervolgens naar Turnhout en daarna woonden ze in bij de familie Aarts in de Lange Wagenstraat. In die straat maakten ze op 26 februari 1945 ook nog eens de inslag van een V1 mee. In het voorjaar van datzelfde jaar werd in de Nieuwstraat van drie kolenhokken een noodwoning gebouwd. Het gezin woonde er tot 1959.

Het familieverhaal

Wim van Wezel uit Gilze is de kleinzoon van Willem van Wezel en Mieke van Gils en zoon van overlevende Jan van Wezel. Bij 75 jaar bevrijding in 2019 vertelde hij het verhaal over zijn familie. Je vindt het via deze link:

‘Onder de rook van het vliegveld’ in Weekblad Gilze en Rijen


Bronnen en literatuur

  • Regionaal archief Tilburg - Overlijdensregister Gilze en Rijen 1940
  • Verhalen en fotomateriaal van de familie Van Wezel – met dank aan Wim van Wezel

Externe links