Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wegen, Petrus Adrianus Josephus Maria van der

Piet van der Wegen
Volledige namen Petrus Adrianus Josephus Maria van der Wegen
Geboortedatum 23-05-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Gasthuisstraat 48
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep student
Overlijdensdatum 03-01-1944
Plaats van overlijden Braunschweig (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Petrus (Piet) Adrianus Josephus Maria van der Wegen (Geb. Tilburg 23-5-1921– gest. Braunschweig 03-01-1944), student Technische Hogeschool Delft. Zoon van Joannes Josephus Cornelius van der Wegen (1895- ) en Adriana Arnolda Maria de Cock (1896). Op 3-01-1944 overlijdt Petrus in het Duitse Braunschweig. Hij was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Piet wordt op 23 mei 1921 te Tilburg geboren als zoon van Joannes Josephus Cornelius van der Wegen, aannemer, en Adriana Arnolda Maria de Cock. Hij is de oudste in het gezin van 6 kinderen, vier jongens en twee meisjes. Piet brengt samen met zijn broer Ad twee schooljaren door bij pensionaat de Ruwenberg in St. Michielsgestel en Piet vervolgt zijn school aan pensionaat Sainte Marie in Roosendaal.

Arbeidsinzet in Duitsland

Vanaf 1943 werden studenten gedwongen om de Loyaliteitsverklaring te tekenen. Met het tekenen van die verklaring beloofde ze niets te zullen ondernemen tegen de Duitse bezetter. Het merendeel van de studenten weigerde echter te tekenen en werd hierop uitgesloten van de universiteit. Omdat het gezin van der Wegen als anti Duits bekend stond kon Piet zich niet onttrekken aan de plicht tot arbeidsinzet die aan de weigerende studenten was opgelegd. Op 6 mei 1943 vertrekt Piet vanuit Tilburg naar Kamp Ommen en komt terecht in Duitsland in kamp Watenstedt wat een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme was. Hij wordt te werk gesteld in Fallersleben. Doordat Jos niet gaat staan bij het zingen van het Horst-Wesel-lied, het volkslied van Duitsland in de jaren 1933-1945, wordt hij naar een strafkamp doorgestuurd waar hij overlijdt.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Internet