Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wed. P.J. Knegtel

Wed. P.J. Knegtel
Wijnhandel Wed. P.J. Knegtel in de jaren 50. Fotograaf Schmidlin, collectie Regionaal Archief Tilburg.

De Knegtels kwamen rond 1745 per huifkar vanuit Bohemen naar Tilburg. Joseph (net als zijn broer Johan Caspar Knechtel) trok met een kar getrokken door twee paarden door Europa om zijn handelswaar (Boheems glaswerk) te verkopen.

In 1865 begonnen zijn nakomeling Leonardus Knegtel en zijn vrouw Catharina Latour een slijterij, wijnhandel en tabakskerverij in de Zomerstraat. In 1873 vestigde Nardus Knegtel een filiaal op het adres Heuvelstraat 67-69a. Dit pand werd voorheen bewoond door zijn grootvader Theodorus Knegtel en door Thomas van Dooren, bij wie de kroonprins (koning Willem II) regelmatig vertoefde. De voormalige koninklijke stallen achter dit pand werden door Nardus Knegtel gebruikt als magazijn, met daaronder de wijnkelders. Deze zouden later diverse malen worden uitgebreid. In 1902 werd door Leonardus’ zonen Piet (P.J.) en Josephus de vennootschap L.N. Knegtel opgericht, vanaf 1914 alleen voortgezet door Piet. Na zijn overlijden in 1918 werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet en later door hun zoon Piet jr. In 1917 verhuisde ook de winkel uit de Zomerstraat naar het pand in de Heuvelstraat. In 1923 introduceerde Knegtel een nieuw product, limonadesiroop van sinaasappelen (Spanja). De firma verkocht altijd huismerken, zoals o.a. Latour Vieux, Atlas (Kinawijn), Ouwe Jaap (jenever) en Anisette (likeur). Na de Tweede Wereldoorlog bracht Knegtel als eerste in Nederland frambozenbrandewijn op de markt, onder de naam Fram. In 1965 vierde de Wijnhandel en Distilleerderij Wed. P.J. Knegtel het 100-jarig bestaan. Daar Piet Jr. ongehuwd was en er géén opvolgers waren, besloot hij om de distilleerderij en te bottelarij af te stoten. Deze werden in 1981 overgenomen door de Wijnkoperij Het Gulden Anker te Etten-Leur, dat behoorde tot het internationale Allied Breweries. Door dit bedrijf werden de diverse merken zoals Knegtel en Latour, verder nog een aantal jaren op de markt gebracht. Om dezelfde redenen, werden reeds eerder agenturen zoals het bekendste champagnemerk Trouillard in 1975 afgestoten. In mei 1981 werd het winkelpand in de Heuvelstraat verhuurd aan de drogisterijketen "Het Kruidvat", die vestigingen door heel het land had.

Dat Knegtel een begrip was in Tilburg bewijst de uitspraak ‘Hij heej teveul Knegtel gezien’. Dit werd vroeger gezegd als iemand te veel alcohol had gedronken.