Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Want, Henri Cornelis

Harrie Want
Want Harrie.jpg
Volledige namen Henri Cornelis Want
Geboortedatum 19-04-1917
Geboorteplaats Tilburg
Adres Borneostraat 18
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep korporaal-vliegtuigmonteur MLD
Overlijdensdatum 29-12-1941
Plaats van overlijden Straat Karimata (ID)
Bijzonderheden Omgekomen bij een vliegtuigcrash in Straat Karimata (ID).

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Want, Henri Cornelis (geb. Tilburg 19-04-1917, gest. Straat Karimata (ID) 29-12-1941), korporaal-vliegtuigmonteur bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD). Zoon van Eugène Henri Jean Want (1885–1958) en Maria Ludovica Weemaes (1887–1969). Want was niet getrouwd. Hij kwam om bij een vliegtuigcrash in Straat Karimata (ID). Hij werd 24 jaar.

Achtergrond

Henri (Harrie) Cornelis Want wordt op 19 april 1917 in Tilburg geboren als zoon van politieagent Eugène Henri Jean Want (Sas van Gent 04-05-1885, Tilburg 09-12-1958) en Maria Ludovica Weemaes (Clinge 15-06-1887, Tilburg 25-09-1969). Henri heeft een oudere zus, na hem worden nog twee jongens en een meisje geboren.

Marine Luchtvaart Dienst

Op 4 mei 1936 treedt Harrie in dienst bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) in Den Helder als leerling-vliegtuigmaker derde klas. De MLD was een onderdeel van de Koninklijke Marine, opgericht in 1917. Op 8 mei 1936 wordt hij uitgeschreven in Tilburg. Met de m.s. "Balouran" vertrekt hij op 15 februari 1939 naar voormalig Nederlands-Indië. Het schip arriveert daar op 27 maart 1939. In augustus 1939 wordt Want geplaatst bij de Groep Vliegtuigen I. Aan het begin van de oorlog is Harrie korporaal-vliegtuigmonteur bij de Marine Luchtvaartdienst in Nederlands-Indië.

Op 7 december 1941 bombardeert Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op het Hawaiaanse eiland Oahu. Ook Singapore, waar de Britten hun marinehaven hebben, wordt gebombardeerd. Door Amerikaanse en Britse bases uit te schakelen heeft Japan vrij spel om Nederlands-Indië aan te vallen. Daarmee krijgt Japan, dat voor zijn economie geheel afhankelijk is van geïmporteerde olie, de beschikking over de grote olievoorraden in de Nederlandse kolonie.
De Japanse invasie in Nederlands-Indië begint met de Slag om Borneo. Harrie Want neemt als bemanningslid van een vliegboot[1] deel aan de gevechtshandelingen. Op maandag 29 december 1941 stijgt de Dornier Do-24K.1 met registratienummer X-15 en call sign 775 op van de basis Tajan op West-Borneo voor een verkenningsvlucht boven de Zuid-Chinese Zee. Het toestel stort neer in Straat Karimata, de zeestraat tussen Borneo en Sumatra die de Javazee met de Zuid-Chinese Zee verbindt. Alle zes bemanningsleden komen om. Er was een luchtgevecht gemeld, maar het is niet duidelijk of het toestel getroffen werd door vijandelijk vuur of neergestort is vanwege een technisch mankement. Harrie Want werd 24 jaar.

Gebeurtenis

Tilburgers omgekomen onder Japanse overheersing

29 December 1941, neergeschoten boven de Zuid-Chinese Zee

Want, Henri Cornelis
203002.jpg
Foto, genomen vanaf het vliegkampschip h.m.s. 'Indefatigable' van de Britse Royal Navy van het in formatie komen van Grumman Avenger bommenwerpers, Collectie maritiem Museum Rotterdam

In afwachting van de komst van de Japanners voert de Marineluchtvaartdienst (M.L.D.) verkenningen uit boven de Indische Archipel. Doel is om tijdig Japanse scheepvaartbewegingen te constateren en hierop actie te ondernemen.

Succesvol is het samenspel tussen een van de vliegboten (X-35) en een Nederlandse duikboot (K XIV) op 23 december 1941. De vliegboot leidt de duikboot naar een ontdekt Japans konvooi. Het resultaat is dat vier Japanse schepen worden getorpedeerd: drie transportschepen en een tanker. Hiervan zinken twee schepen. Maar er zijn ook tegenslagen. Op 29 december 1941 keert een van de vliegtuigen, de X-15, niet terug. Het laatste wat men hoort is dat de vliegboot in een luchtgevecht is terechtgekomen. Korporaal Henri Cornelis Want uit Tilburg komt hierbij om het leven.

De strijd om voormalig Nederlands-Indië duurt twee maanden. Het centrum, Java, wordt in eerste instantie niet aangevallen, maar geïsoleerd. De aanvallen richten zich op Borneo, Celebes en de Molukken. Singapore valt op 15 februari 1942. Diezelfde dag landen Japanners in het zuidelijk deel van Sumatra, waardoor Java aan de westkant wordt ingesloten. Insluiting aan de oostkant gebeurt door de verovering van het eiland Bali op 19 februari 1942, terwijl ten zuiden van Java zich het eskader bevindt, waarvan op 7 december vliegtuigen zijn opgestegen voor de luchtaanval op Pearl Harbour. Vanaf begin februari 1942 kunnen Japanse vliegtuigen Java bereiken voor het doen van luchtaanvallen. Te verwachten is een spoedige Japanse landing op Java. Eind februari naderden een oostelijke en westelijke aanvalsgroep, bestaande uit kruisers, een vliegdekschip en torpedobootjagers, die ongeveer 100 transportschepen escorteerden naar het eiland.


Bronnen

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565 Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 239 Documentatie Tilburgse oorlogsslachtoffers overleden in het vm. Nederlands Indië, map letter V-Z

Literatuur

  • Kobes, Gerrit en Ad de Beer, 'Het leven gebroken in het Verre Oosten. De geschiedenissen van de Tilburgers die om het leven kwamen in de strijd tegen Japan, als gevolg van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1941-1945), de Indonesische kwestie (1945-1949) en het conflict in Korea (1950-1953)', in: Tilburgse sprokkelingen. Bijdragen tot de Tilburgse geschiedenis Tilburg, 2003 (THR 11)
  • Reybrouck, David van, Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld. Amsterdam, 2020.

Externe links

Noten

  1. Vliegtuig dat uitsluitend kan starten en landen vanaf het water.
  2. De Oorlogsgravenstichting heeft nog een dossier van Harrie Want met inventarisnummer 167504B. Dat is echter niet openbaar.