Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Walters, Lionel

Lionel Walters (Cohen)
Walter Lionel.1.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 07-10-1921
Geboorteplaats Hackney, Londen (GB)
Woonplaats Essex (GB)
Naam echtgeno(o)t(e) Ada Harvey
Overlijdensdatum 23-04-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden vliegtuigcrash Abcoven, Goirle

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Lionel Walters is een van hen. Hij overleed op 22-jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : Royal Air Force (R.A.F.)
 • Eenheid : 424 (RCAF) Tiger Squadron
 • Registratienummer : 1850361
 • Rang : Sergeant
 • Functie : Boordwerktuigkundige
graf Lionel Walters (foto: GeKa)

Achtergrond

Lionel Walters geboren op 7 oktober 1921 in Hackney, Londen (GB) is de zoon van Nathaniel Cohen en Lena née Cash. Lionel was enig kind. In 1939 woonde het gezin in Willesden en Nathaniel werkte daar als kleermaker. Lionel was lid van de Jewish Youth Club in Cricklewood en voordat hij dienst nam, veranderde hij zijn achternaam bij akte van Cohen in Walters. (Hij heette Lionel Cohen bij zijn geboorte). Dit was vooral om zijn gezin te beschermen mocht hij gevangen genomen worden. In april 1943 trouwde Lionel met Ada Harvey in Southend on Sea, Essex en hun zoon Barrie werd veertien dagen na Lionels overlijden geboren.

Gebeurtenis

Lionel was de boordwerktuigkundige op Halifax LV780 die raf Skipton-on-Swale verliet voor een nachtoperatie richting Düsseldorf. Op de terugreis werd het toestel neergeschoten door een nachtjager. Lionels laatste vlucht was met een Canadese bemanning die bij de Belgisch/Duitse grens werd neergeschoten bij hun terugkeer van een geslaagd bombardement boven Dresden. Dit was een missie, waarbij Lionel eigenlijk niet gepland was voor die vlucht - een vriend wilde op dat moment trouwen en ze ruilden van plaats !

Lionel Walters, Ceritificaat (foto: CWGC)

Omdat hij stappen ondernam om zijn Joodse identiteit te verbergen, werd zijn graf aanvankelijk gemarkeerd met een kruis. Na het bezoek van zijn ouders werd deze snel vervangen door een Magen David. (= Davidster). Lionel Walters, hij sneuvelde met nog 5 anderen en ligt tezamen met Leslie Hanson begraven op het ERE-veld van de RK- Begraafplaats St. Jan in Goirle. Locatie C.1.3.

Omdat Lionel Walters een Jood is, wordt op zijn grafsteen een steentje gelegd in plaats van bloemen. Dit is een oude Joodse gewoonte.

De overige 4 RCAF-bemanningsleden die sneuvelden werden op 29 oktober 1945 naar het WAR Cemetery te Bergen op Zoom overgebracht. Er was nog een bemanningslid, Sergeant-Majoor Frank Patrick Morrisey (R166374), die als enige dit ongeval overleefde en met breuken en verwondingen werd opgehaald door de Duitsers voordat de Goirlenaren te hulp konden schieten. Hij werd meteen als P.O.W.(= Prisoner of War)afgevoerd naar Stalag Luft L7 Bankau near Kreuzburg, Upper Silesia. Ik vond hem later terug op een nominale rol van de RAF. Hij stond daar op de lijst van de OFLAG (=officierskamp) van Stalag IIIA op het moment van de aankomst van de Russische troepen op 21 april 1945. Die crash had hij dus overleefd.

Jaarlijks worden alle personen op dit ERE-veld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Graflocatie

 • Begraven : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graflocatie : Rij 1, Graf 3
 • Tekst op grafsteen : Rest in peace, my darling (“Rust in vrede, lieverd”)

Herdenkingen

ERE-veld Goirle (foto: BvW)

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.