Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wade, Peter Stuart

Peter Stuart Wade
Wade, Peter S vergroot.1.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 06-09-1920
Geboorteplaats Toowoomba, Queensland (AU)
Burgerlijke staat Ongehuwd.
Overlijdensdatum 25-05-1944
Bijzonderheden vliegtuigcrash nabij "Riels Hoefke" in Goirle.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken om zo de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Peter Stuart Wade is een van hen. Hij overleed op 23- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit  : Australische
 • Onderdeel/Eenheid  : Royal Australian Air Force (R.A.A.F) / 76 (RAF) Squadron
 • Rang/Registratienr. : Sergeant /426719
 • Ontvangen Awards  : Cecil Plains QueensLand

Achtergrond

Graf Peter. S. Wade (foto: GeKa

Peter Stuart Wade geboren op maandag 6 september 1920 in Toowoomba, Queensland (AU) als zoon van William Alfred en Violet Mary Wade. Peter Wade was ongehuwd.

Gebeurtenis

(Fragment uit: 1940-1945, pag. 64-65)

De oorlog in Europa was in volle gang. Om 22:38 uur in de nacht van woensdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 op van Holme-on-Spalding Moor om Aken, Duitsland, te bombarderen. Na het opstijgen werd er niets meer van dit vliegtuig vernomen en het lukte ze ook niet meer om terug te keren naar de basis.

In een luchtgevecht met Hauptmann Heinz Strüning van het I/NJG 1 moest de bommenwerper het onderspit delven en stortte hij neer in de omgeving van het "Riels Hoefke", ca. 4 km. ten zuiden van Tilburg. Zes van de bemanningsleden werden gedood en één werd gevangen genomen. Dat was Sergeant R J Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) P(risoner) o(f) W(ar). De sporen van de vliegtuigwielen waren op de grond zichtbaar. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de piloot een noodlanding wilde uitvoeren, die waarschijnlijk succesvol zou zijn verlopen indien het riviertje 'De Donge' het pad van de bommenwerper niet gekruist zou hebben.

De overleden bemanning van Halifax MZ622 zijn: Sergeant Kenneth Herbert Allaker (1471670) (RAFVR) -- (Navigator) Flight Sergeant Malcolm Henry Graydon (419443) -- (Wireless Air Gunner) Sergeant James Horrocks (2209732) (RAFVR) -- (Air Gunner) Sergeant Stanley Patterson (1553418) (RAFVR) -- (Air Bomber) Sergeant Roy Edwin Dennis Robinson (1725072) (RAFVR) -- (Flight Engineer) Flight Sergeant Peter Stuart Wade (426719) (Pilot).

Vliegtuigcrash Goirle, Riels Hoefke, 25 mei 1944.

Graflocatie

 • 1e Veldgraflocatie : Nabij de Vonderse brug (Buitenlust), Goirle
 • Herbegraven  : Common Wealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graflocatie : Rij 1, Graf 8
 • Tekst op grafsteen : "His duty fearlessly and nobly done ever remembered"("Zijn plicht onbevreesd en nobel gedaan, zal altijd worden herinnerd.")

Jaarlijks worden alle personen op dit ERE-veld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

EREveld Goirle (foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.