Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vuuren, Adrianus van

Adrianus van Vuuren
Afbeelding gewenst
Volledige namen Adrianus van Vuuren
Geboortedatum 30-05-1906
Geboorteplaats Sprang Capelle
Adres Vogelstraat 19
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Lamberta van Zelst
Beroep koopman
Overlijdensdatum 11-11-1944
Plaats van overlijden Schwesing-Engelsburg (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Adrianus van Vuuren (Geb. Sprang-Capelle 30-5-1906–gest. Husum-Swesing 11-11-1944), koopman. Zoon van Johannes Cornelis van Vuuren (1878- ) en Catharina Theodora Grootswagers (1870-). Op 25-06-1934 trouwde hij met Lamberta van Zelst (1916-). Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren. Adrianus overleed op 11-11-1944 in Schwesing-Engelsburg.

Achtergrond en jeugd

Adrianus wordt op 30 mei 1906 te Sprang-Capelle geboren als zoon van Johannes Cornelis van Vuuren, schoenmaker, en Catharina Theodora Grootswagers. Hij trouwt op 25 juli 1934 met Lamberta van Zelst. Het echtpaar krijgt drie kinderen, twee zonen (in 1934 en 1936) en een dochter (1940).

Arbeidsinzet in Duitsland

Nadat Adrianus op 20 augustus gearresteerd is in Tilburg vanwege zwarthandel wordt hij 30 augustus geregistreerd in Kamp Amersfoort vanuit Kamp Vught. Op 8 september wordt hij op transport gezet naar het volgende kamp, hij komt terecht een buitenkamp van Neuengamme, Kamp Husum-Schwesing. Dit kamp heeft slechts drie maanden bestaan. Gedurende de herfst van 1944 hebben er in totaal 2500 mensen uit 13 landen gevangengezeten, Een grote groep gevangenen waren 588 mannen uit het dorp Putten die opgepakt waren als onderdeel van een vergeldingsactie. De gevangenen moesten in het moerassige gebied allerlei werkzaamheden ten behoeve van het Duitse leger verrichten, zoals het graven van tankgrachten Ze stonden daarbij de hele dag in het koude water. In de korte tijd overleden er tussen de 300 en 500 gevangen aan ondervoeding, mishandeling, infecties en uitputting. Ook voor Adrianus was het verblijf in Husum fataal.

Hij wordt begraven in Husum en later herbegraven op het Nederlands ereveld Lübeck te Lübeck-Vorwerk.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link