Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vries de, Johannes Gerardus Maria

Jan de Vries
Vries, Jan de.jpg
Volledige namen Johannes Gerardus Maria de Vries
Geboortedatum 08-12-1918
Geboorteplaats Goirle
Woonplaats Diessen
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Bakker
Overlijdensdatum 26-05-1940
Plaats van overlijden Voorburg
Bijzonderheden Overleden aan wond van granaatscherf

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Jan de Vries is een van hen. Hij overleed op 22-jarige leeftijd in Voorburg.

Achtergrond

Jan de Vries, geboren in Goirle op 8 december 1918 in het gezin van Cornelis Hubertus de Vries (1880 – 1969) en Theresia Dirks (1888 – 1970). Jan had ook nog 3 broers en 4 zussen. Zijn vader stond in 1918 bekend als handelsreiziger. In 1920 verhuisde dit gezin naar Diessen waar zijn vader Spar-kruidenier van het dorp was geworden. Jan zelf is later als bakker aan de slag gegaan.

Gebeurtenis

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland verder toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en als soldaat van het 2-1 eskadron Pantserwagens ingezet voor de verdediging van vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Op 10 mei 1940 weten de Duitsers Ypenburg in te nemen, waarop zware gevechten volgen om het vliegveld te heroveren. Bij deze gevechten raakt Jan door een granaatscherf gewond aan zijn linkerknie, maar de verwonding lijkt niet ernstig te zijn. De volgende dag wordt hij voor behandeling binnengebracht in het Rode Kruishospitaal in Den Haag. Hij is nog optimistisch gestemd en schrijft in zijn brieven naar huis dat hij het er uiteindelijk goed vanaf heeft gebracht. Op 22 mei bezorgt zijn knie hem ondraaglijke pijn. Diezelfde dag, zo kan Jan nog aan huis schrijven, wordt hij naar Voorburg gebracht, waar hij onder narcose wordt geopereerd. Het enige bericht dat hij tot nu toe van thuis heeft ontvangen, is een kaart van vóór 10 mei. Na afloop van de operatie treden echter complicaties op die hem vier dagen later, zondag 26 mei 1940, fataal worden.

Eregraf te Diessen (foto:GeKa)

Jan is 21 jaar geworden en wordt thuis in Diessen begraven op de R.K. begraafplaats. Er is nog correspondentie aanwezig over het herbegraven op het Ereveld van de Grebbeberg in Rhenen, maar daar is door zijn naasten van afgezien.

Jan is de enige gesneuvelde soldaat van de Tweede Wereldoorlog in Diessen.

  • Naar hem is in Diessen een straat vernoemd.

In de Mariakapel op de grens tussen Hilvarenbeek en Diessen hangt een plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers van deze plaats. Hier treft u ook de namen aan van Mina de Brouwer- van Wezel aan, Jan de Vries, Jos van der Heijden, die hier ook worden vermeld.

Onderscheiding: Op 6 mei 1946 werd Jan de Vries postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw wegens ‘het bedrijven van moedige en beleidsvolle daden bij het verkennen van stellingen onder vijandelijk vuur.’

Herdenkingen

(plaquette Diessen, foto: Joep Vogels

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994