Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Voltstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Broekhoven
Datum besluit: B & W 28 juli 1949
Jaar: 1949



De straat lopende vanaf de Broekhovenseweg bij de Bisschop Zwijsenstraat in zuidwestelijke richting tot het Transvaalplein.


Voltstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

39159.jpg


De Voltfabriek in 1916.


De N.V. Volt werd op 26 mei 1909 opgericht door vier ondernemers: F.J.J.B. Verbunt (wijnhandelaar te Tilburg), A.A.M. van den Biggelaar (fabrikant te Roosendaal), P. van den Biggelaar (fabrikant te Breda) en L.F. de Bakker (elektriciën te Tilburg). Het doel van de N.V. was het fabriceeren en verkoopen van Metaaldraadgloeilampen en onderdeelen daarvan, niet alleen voor Nederland maar ook voor export. De eerste directeur werd De Bakker en gedelegeerd commissaris werd Verbunt. Kort daarna is de naam omgezet in Metaaldraadgloeilampenfabriek Volt. Het fabriekje begon in een oud pakhuis aan de Schoolstraat en op 7 juli 1909 werd een leegstaande looierij aan de Nieuwe Goirleseweg ingericht tot fabriek. Dit gedeelte van de Nieuwe Goirleseweg werd bij het 40-jarig bestaan van de N.V. Volt, op 29 juli 1949, omgedoopt tot Voltstraat. In het nieuwe pand werd begonnen met zestien mannelijke en twintig vrouwelijke werknemers. In 1912 werkten er al 183 mannen en vrouwen. In 1920 werden nagenoeg alle aandelen gekocht door Philips, en de naam werd gewijzigd in Metaaldraadlampenfabriek VOLT N.V. Omstreeks 1926 werd ook gestart met de vervaardiging van onderdelen voor elektrische apparaten. In 1929 werkten er al 1657 mensen bij de Volt.


In 1961 werd een deel van de Volt ondergebracht in een gehuurd pand op het industrieterrein-Noord en in 1980 verhuisde het hele bedrijf naar het een nieuw gebouwd complex aan de Zevenheuvelenweg. Naast de twee vestigingen in Tilburg had het bedrijf aan het begin van de jaren zestig ook vestigingen in Oosterhout en in Turnhout. Het totaal aantal werknemers bedroeg in 1961 ruim 5000. In de jaren tachtig verslechtert de situatie van het bedrijf. Het aantal werknemers is dan teruggelopen tot 1750. Philips komt met een overlevingsplan. In 1987 wordt het bedrijf gesplitst in vier units: KMT, WWC, machinefabriek PSA en Deflectie Units. Deze bedrijven worden successievelijk verkocht en verdwijnen uit Tilburg, uitgezonderd KMT. In 1994 maakt het Japanse JST Europe bekend KMT te willen overnemen. Een aantal maanden later zeggen de Japanners onverwacht af, waarop Philips haar dochter weer terugneemt. In oktober 2000 verkoopt Philips KMT in Tilburg samen met Mecoma in Eindhoven aan het Maleisische CS Hui Holding, de investeringsmaatschappij van Key Tec in Sittard, en in augustus 2001 wordt Key Tec Tilburg opgeheven.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.