Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Volleybalclub Udenhout

Volleybalclub Udenhout
5.1 VCU 50 jaar Foto Udenhout-Centraal.JPG
De ereleden Cees de Graaf, Miep Brekelmans - vd Plas en Joop van Slobbe werden bij het 50-jarige jubileum op 2 jan. 2010 in het zonnetje gezet.


De oprichters van de volleybalclub V.C. Udenhout, een naam die reeds bij de oprichting is ontstaan, waren Huub van de Voort, Jan Brekelmans en Jan van de Voort. De statuten dateren van 2 januari 1960, maar de officiële oprichtingsdatum is 7 juni 1960. De teams speelden aanvankelijk in geel shirt en korenblauwe rok voor de dames en geel shirt en witte broek voor de heren. Toen bleek dat Sarto uit Tilburg dezelfde kleuren hanteerde, werd gekozen voor een wit shirt en korenblauwe rok voor de dames en een wit shirt en korenblauwe broek voor de heren. In 1966 werd het rokje van de dames vervangen door een broekje. In 1972 werden de witte shirts vervangen door rode shirts. Bij aanvang waren er 18 leden, op het hoogtepunt begin jaren tachtig ruim 200 en anno 1996 zijn er 130 leden. De allereerste trainingen vonden plaats in de parochiezaal, waar iedere keer opnieuw de lijnen moesten worden getrokken, terwijl kapelaan van Erven zijn brevier bad. Daarna vond men onderkomen in de te kleine gymzaal van de huishoudschool, in de gymzaal van “De Schelf” en uiteindelijk in de sporthal “De Roomley”. In het begin werden de wedstrijden gespeeld in de stadssporthal van Tilburg of in de sporthal van Helvoirt. De vereniging was na trainingen en wedstrijden eerst thuis bij café Van den Bogaart, daarna bij De Schol en weer later bij ‘t Centrum. Na de komst van de Sporthal vervult de bijbehorende kantine de logische sociale functie, al gaan de wat oudere recreanten na hun training nog altijd richting ‘t Centrum. Onder leiding van trainer Jan Brekelmans is de club tot grote sportieve hoogte gegroeid. De tribunes stroomden vol om de verrichtingen van Dames 1 en Heren 1 bij te houden. Landelijk gezien behaalden de heren het niveau 1e Divisie en de dames 2e Divisie. Een zeer mooie tijd met veel enthousiasme bij het publiek en in het veld. Elk jaar organiseert VCU een groot toernooi op de velden van SVSSS, in 1997 al voor de 30e keer. Door terugloop van het aantal deelnemers wordt er de laatste jaren een sfeervol beachvolleybaltoernooi georganiseerd op het Plein.