Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Voeten, Dominicus Lambertus

Minus Voeten
Volledige namen Dominicus Lambertus Voeten
Geboortedatum 17-06-1905
Geboorteplaats Tilburg
Adres Leenherenstraat 96
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Catharina Adriana Kroon
Beroep Monteur
Overlijdensdatum 27-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

bidprentje Minus Voeten. Regionaal Archief Tilburg


Voeten, Dominicus ‘Minus’ Lambertus (geb. Tilburg 17-06-1905, gest. Tilburg 27-10-1944), monteur. Zoon van Antonius Johannes Voeten (1862-1950) en Petronella van Kerkhoven (1864-1923). Hij trouwde op 05-05-1926 met Catharina Adriana Kroon (1902- ). Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren. Voeten overleed op 27-10-1944 bij de beschietingen rondom de bevrijding van Tilburg.

Achtergrond en jeugd

Minus Voeten werd geboren als zoon van timmerman en modelmaker Antonius Voeten en Petronella van Kerkhoven. Het gezin bestond uit tien kinderen, Minus was de jongste. Zij woonden vanaf 1921 aan de IJzerstraat 3 in Tilburg. In 1923 stierf moeder Petronella, vader Antonius hertrouwde in 1925 met Maasje Riphagen.

Op 5 mei 1926 trouwde Voeten te Tilburg met Catharina Kroon, fabriekswerkster. Zij kregen vijf kinderen, een jongen en vier meisjes. Het gezin woonde op verschillende adressen in Tilburg, in 1936 verhuisden zij naar de Leenherenstraat 36. Op dit adres woonden zij ook gedurende de oorlog.

Kartonnagefabriek “Atlanta” en de familie Mendels

Voeten werkte als chef-monteur bij kartonnagefabriek “Atlanta”. De Joodse Emanuel Mendels was de eigenaar van deze fabriek. Minus’ oudere zus Paulina werkte ook bij “Atlanta”. Zij was daar vanaf de start van het bedrijf in 1919 werkzaam als ‘dozenplakster’ en vierde daar ook haar 12 ½ jarig jubileum.

Voeten werkte niet alleen als monteur, maar fungeerde ook als chauffeur en vertrouweling van Mendels. Op 20 juni 1940 typt Mendels als voorzorgmaatregel een machtiging voor Minus Voeten en drukker Cornelis Gouw om na het vertrek van de Duitsers Mendels' huis te betreden en de sleutels in ontvangst te nemen. Op een dag, het jaar is onbekend, rijdt Voeten met de familie Mendels richting Zwitserland. De vluchtpoging mislukt, omdat de grens dicht was, en de auto, met alle ingezetenen, keert weer terug naar Tilburg.

Op 29 september 1942 wordt Emanuel Mendels gearresteerd en naar Westerbork overgebracht. Eind 1942 of begin 1943, helpt Voeten Mendels te ontsnappen uit Westerbork.[1] Hij brengt Mendels samen met zijn vrouw Martha, die ondertussen ook ondergedoken was, op 3 februari 1943 naar het huis van Janus Voeten aan de Haagweg in Breda. Zij heten daar 'oom Evert' en 'tante Marie.[2] Later die maand brengt Voeten Kitty Mendels vanuit een universiteitskliniek in Utrecht naar Breda. Op 18 februari arriveren zij in Breda.

Ondertussen heeft Voeten ook Rini en Donald Mendels ondergebracht op een adres in Tilburg. Marret Mendels, de jongste dochter, wordt door hem ondergebracht bij een van zijn oudere zussen. Als Maartje Voeten gaat zij door voor een van zijn kinderen, die bij oma woont (‘oma Rotterdam’). De familie Mendels is verspreid over drie adressen, Voeten fungeert als koerier.

In het voorjaar van 1943 is Marret een korte periode in Tilburg, zij woont dan op hetzelfde adres (in de Groenstraat bij Wilborts) als haar broer en zus. Op 10 maart 1943 worden Mendels, zijn vrouw Martha en dochter Kitty opgepakt door de Sicherheitsdienst. In de ochtend van 3 mei 1943 worden Rini en Don Mendels ook opgepakt, waarschijnlijk als gevolg van verraad. Op de avond voor de arrestatie is Marret naar een ander adres overgebracht. Zij overleeft de oorlog door de zorg van Voeten en zijn oudere zuster in Rotterdam.[3]

Luchtbeschermingsdienst

Voeten was vanaf 15 juli 1941 van de oorlog bij de luchtbeschermingsdienst, hij was blokploeglid van blok 611, afdeling EHBO. Op 27 oktober 1944, de dag waarop Tilburg bevrijd werd, kwam hij om bij geallieerde beschietingen op de wijk Fatima, waar hij zijn taak als lid van de luchtbeschermingsdienst van Tilburg uitoefende. Voeten was 39 jaar oud. Een plaquette op het herinneringsmonument tegenover het Leypark vermeldt zijn naam.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • Hans Scholtes, 'Ondernemen, leven en overleven in Tilburg. Emanuel Mendels en zijn gezin', in: Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 31 (2013), nr. 3, p. 68-71.
  • Hans Scholtes, 'Bredaseweg 422, Tilburg', in: Joodse huizen 8. Verhalen over vooroorlogse bewoners (2022)
  • Bert Voeten, Doortocht 1940-1945 (Amsterdam 1946)

Internet

Noten

  1. Voor een uitgebreider verslag van de ontsnapping: Bert Voeten, Doortocht 1940-1945 (Amsterdam 1946)
  2. Bert Voeten, Doortocht 1940-1945 (Amsterdam 1946)
  3. Het is niet helemaal duidelijk welke zus dit is. Twee van Minus’ oudere zussen woonden in Rotterdam. Maria Jacoba Voeten vertrok in 1906 naar Rotterdam. Daar trouwde zij in 1912 met Johannes Fuchs, een echtscheiding volgde in 1924. Jacoba Petronella (geb. 1897) trouwde in 1918 met Rotterdammer Johannes Petrus Henzen en vertrok met hem naar Rotterdam.