Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vlaminckx, Adrianus

Jos Vlaminckx
A.Vlaminckx.jpg
Volledige namen Adrianus
Geboortedatum 21-11-1919
Geboorteplaats Gilze
Adres Stationsstraat 55
Woonplaats Rijen
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep looiersknecht
Overlijdensdatum 13-05-1940
Plaats van overlijden Delft
Bijzonderheden omgekomen als militair


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Vlaminckx, Adrianus (geboren in Gilze op 21-11-1919, overleden in Delft op 13-05-1940), zoon van Antonie Vlaminckx (1879 - 1960) en Jacoba Vromans (1880 - 1922).


Achtergrond

Jos Vlaminckx is geboren op 21-11-1919 in Gilze als negende van de tien volwassen geworden kinderen van Antonie Vlaminckx en Jacoba Vromans. In 1921 verhuisde het gezin naar Rijen. De vader van Jos was daar arbeider aan de staatsspoorwegen. De moeder van Jos overleed in 1922.

Gebeurtenis

Bidprentje A. Vlaminckx (beeldarchief Heemkring Molenheide)

In het najaar van 1939 nam de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toe. Het Nederlandse leger mobiliseerde en Jos werd als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen. Hij werd ingedeeld bij een depotbataljon in Delft. Depotbataljons waren primair belast met de opleidingen van de dienstplichtigen. Ieder regiment had een depotbataljon. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvielen werden ook de nog in opleiding zijnde militairen van de depotbataljons actief bij de strijd betrokken. Het bataljon van Jos maakte deel uit van de verdediging van de Vesting Holland. Dit was het strategische kerngebied van de Nederlandse landsverdediging. Het werd beschouwd als het belangrijkste deel van Nederland dat langdurig beschermd moest worden tegen de vijand. Het gebied viel ongeveer samen met de huidige Randstad.

De Vesting Holland (Bron: Wikipedia, made by Niels Bosboom)

Op de eerste oorlogsdag vloog de Luftwaffe voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten in de Vesting Holland in te nemen en de Nederlandse strijdmacht zo tot snelle overgave te dwingen. Die eerste dagen kwam het ook in en rond Delft tot felle gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten. Jos raakte bij deze gevechten op 12 mei gewond in Delft West / Den Hoorn in de omgeving van de oude kogelgieterij toen hij de (gewonde) luitenant Kerkhof probeerde te redden. Met een schotwond in de long is Jos overgebracht naar het voormalige Bethel Ziekenhuis in Delft; hij komt voor op het monument op de begraafplaats van dat ziekenhuis.[1]

Oude kogelgieterij in Delft (Rijksdienst voor het cultureel erfgoed)

Er is onduidelijkheid over de exacte overlijdensdatum in verschillende bronnen. Is Jos op de dag van de gevechten overleden of een dag later? Op de overlijdensacte die in oktober 1940 in Gilze en Rijen is opgemaakt wordt 13 mei genoemd en ook de oorlogsgravenstichting houdt deze datum aan. Jos is 20 jaar geworden. Op 23 mei 1940 werd hij begraven op de RK begraafplaats in Rijen. In 1990 werd Jos herbegraven en vond hij zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen, rij 6A, nr. 12. Jos wordt herinnerd op een plaquette in de dankkapel op de hoek van de Hoofdstraat en de Hoeksestraat in Rijen. Daarnaast wordt er in het nieuwe Looierskwartier (centrumplan oost) in Rijen een plein naar Jos Vlaminckx genoemd.

Externe links

Graf A. Vlaminckx (www.oorlogsgravenstichting.nl)

Bronnen en literatuur

  • Nationaal Archief
  • Regionaal Archief Tilburg (bevolkingsregister)
  • Informatie familie Vlaminckx
  • Wikipedia
  • Heemkring Molenheide (beeldarchief, bidprentjes collectie Heinz Aarts)
  • Leeuw, J.W. de, Gevallen voor Nederland.Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, Soesterberg, 2012

Noten

  1. Leeuw, de, Gevallen voor Nederland