Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vink, Hendrikus

Hendrikus Vink
Vink.png
Bron: NvhZ 27 mei 1946
Volledige namen Hendrikus Vink
Geboortedatum 06-01-1923
Geboorteplaats Heukelom
Adres Hertogstraat 41
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep bankwerker
Overlijdensdatum 26-12-1944
Plaats van overlijden Asfeld (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Hendrikus Vink (Geb. Heukelum 6-1-1923– gest. Alsfeld 26-12-1944), bankwerker. Zoon van Willem Vink (1899-1985) en Johanna Sterk (1900-).

Achtergrond en jeugd

Hendrikus wordt op 6 januari 1923 in het Gelderse Heukelum geboren als zoon van Willem Vink, chauffeur en Johanna Sterk. Hendrikus is de oudste van het gezin, hij heeft een broer en twee zusjes. Het gezin verhuist regelmatig en woont o.a. in Sleeuwijk, Alkmaar, den Bosch, Baarle-Nassau en strijkt in november 1942 neer in Tilburg.

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 5 oktober 1943 wordt Hendrikus voor de arbeidsinzet verplicht om te gaan werken in Duitsland. Hij komt terecht in Giessen bij de Deutsche Reichs Bahn, en wordt ingelijfd bij het spoorwegpersoneel. Hij woont in de Frankfurterstrasse 132 vlak bij het rangeerterrein en de werkplaats. De geallieerde bombardementen en de constante dreiging hiervan trekken een zware wissel op de gezondheid van Hendrikus. Eind 1944 wordt hij ziek en komt terecht in het ziekenhuis te Giessen. Giessen wordt zwaar gebombardeerd door de geallieerden op de avond van 6 december.

De kroniek van het St. Josefs ziekenhuis meldt: "Het was een nacht van verschrikkelijke horror, van de grootste ellende, maar ook een nacht van diepste dank aan God. Hoewel ons huis aan de Wilhelmstraße 11 (Marienhaus) volledig werd verwoest, stierven geen patiënten en medewerkers. In Gießen zelf werden meer dan 4.000 doden geteld."

Na dit zware bombardement wordt het ziekenhuis geëvacueerd, Hendrikus wordt verplaatst naar ziekenhuis in Bad-Neuheim. Daar overlijdt hij alsnog aan pleuritis. Hendrikus wordt begraven op het kerkhof van Alsfeld. Later wordt hij herbegraven op het Nederlands ereveld te Frankfurt am Main, Frankfurt-Oberrad.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Externe link