Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vierling, Henricus Maria

Hans Vierling
Afbeelding gewenst
Volledige namen Henricus Maria Vierling
Geboortedatum 19-05-1920
Geboorteplaats Bandoeng (ID)
Adres Goirleseweg 37
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep student Technische Hogeschool Delft
Overlijdensdatum 28-12-1943
Plaats van overlijden Steinbergen (DE)
Bijzonderheden Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Henricus (Hans) Maria Vierling (Geb. Bandoeng 19-5-1920– gest. Steinbergen 28-12-1943), student werktuigbouwkundig ingenieur. Zoon van Gerardus Henricus Maria Vierling (1874-1937) en Theodora Maria Raijmakers (1886-1975). Hans overleed eind december 1943 in Steinbergen. Hij was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Hans wordt op 19 mei 1920 te Bandoeng geboren als zoon van Gerardus Henricus Maria Vierling, werktuigkundig ingenieur bij de Staatsspoorwegen te Nederlands-Indië en later buitengewoon hoogleraar in de werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool van Bandoeng, en Theodora Maria Raijmakers. Als Hans 9 jaar is vraagt zijn vader ontslag aan en gaat het gezin terug naar Nederland om in Scheveningen te gaan wonen. In 1937 overlijdt de vader van Hans. Het gezin verhuist later naar Tilburg en Hans treedt in de voetsporen van zijn vader en gaat studeren aan de Technische Hogeschool in Delft. Vierling is een bekende naam op de Technische Hogeschool, na terugkomst in Nederland heeft zijn vader hier namelijk jaren in verschillende examencommissies gezeten.

Arbeidsinzet in Duitsland

Hans, student werktuigbouwkundig ingenieur, werd te werk gesteld bij Adolf Thies Apparatebau te Nienburg a.d. Weser. Op grond van een uitlating in een gesprek met een Duitse collega werd hij gearresteerd en naar het Arbeitserziehungslager (strafkampen voor tewerkgestelden van de Arbeidsinzet) in Lahde overgebracht. Hij werd daar geplaatst in het nevenkamp in Steinbergen, een steengroeve. Daar is hij enkele weken na aankomst in de tweede helft van december 1943 overleden. Zijn overlijden wordt pas in april 1944 opgenomen in de registers. Hans is begraven op het Nederlands ereveld te Hannover.

Bronnen

Literatuur

Internet

Gebeurtenis

Werken in Duitsland.

Externe link