Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Versteden, Antonius Cornelis Wilhelmus

Toon Versteden
Versteden .Antonius Cornelis Wilhelmus (3).jpg
Volledige namen Antonius Cornelis Wilhelmus Versteden
Geboortedatum 06-08-1919
Geboorteplaats Goirle
Adres Groeneweg 13
Woonplaats Goirle
Beroep Kantoorbediende
Overlijdensdatum 11-05-1940
Plaats van overlijden Delft
Bijzonderheden Gewond, complicaties, overleden

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Toon Versteden was een van hen en overleed 11 mei 1940 op 20-jarige leeftijd.

Achtergrond

Toon Versteden is de oudste van 12 kinderen in het gezin van Antonius Josephus Cornelis Versteden (1892 - 1954) linnenwever en Maria Paulina van Laarhoven ( 1894 - 1965). Zijn ouders huwden 15 juli 1918 te Goirle. Het gezin woonde aan de Groeneweg nr. 13 te Goirle. Toon wordt geboren op woensdag 6 augustus 1919. Hij bezoekt de eerste jaargangen van het Odulphuslyceum in Tilburg. Daarna gaat hij als volontair aan de slag op het gemeentehuis.

Versteden .Antonius Cornelis Wilhelmus (2).jpg

Gebeurtenis

In het najaar van 1939, als de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Toon ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld met registratienr: 190806038 bij het 3th. Compagnie 6th Depotbataljon in Delft. Daar maakt hij onderdeel uit van de verdediging van de Vesting Holland. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Hij wordt daarna ingedeeld bij de 22. Depot-Compagnie Bewakingstroepen

De Duitse Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Duitsland hoopt zo Nederland tot een snelle capitulatie te kunnen dwingen. Ook in Delft komt het dan tot hevige gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten. Toon raakt op die eerste oorlogsdag zwaar gewond door een kogel in zijn rechterbovenbeen. De volgende dag, als hij liggend in een sloot wordt gevonden, pas dan kan Toon in veiligheid naar het Hippolytusziekenhuis in Delft worden gebracht. In de late avond van 11 mei 1940 bezwijkt Toon aan te groot bloedverlies en een opgelopen infectie. Toon was toen 20 jaar jong.

Graflocatie

Toon werd eerst in Delft begraven en later in september van 1940 met grote belangstelling herbegraven op de Gemeentelijke Begraafplaats St. Jan te Goirle. Daarna, in 1984 is hij verplaatst en op het ereveld van dat kerkhof bijgezet. Zijn naam staat op het monument voor gevallenen in Delft en op het monument van de Gemeentelijke begraafplaats St. Jan in Goirle (RK gedeelte).

  • Zijn grafnr.: is C.1.2
Versteden A.C.W..jpeg

Behalve de militaire en nationale onderscheidingen voor de gevallenen kreeg Toon ook een oorkonde postuum uitgereikt namens de vakbond. Deze oorkonde hangt in het Goirlese museum “De Vyer Heertganghen” in de oorlogshoek bij de afbeeldingen van alle gevallenen van de jaren ‘40-‘45.

Monumenten

Bron

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.