Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vermeer, Joanna Maria

Joke Vermeer
Volledige namen Joanna Maria Vermeer
Geboortedatum 22-03-1936
Geboorteplaats Tilburg
Adres Willem II Straat 50
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 30-06-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

bidprentje Joke Vermeer


Vermeer, Joanna ‘Joke’ Maria (geb. Tilburg 22-03-1936 – gest. Tilburg 20-06-1944), dochter van Arnoldus ‘Noud’ Antonius Joannes Vermeer (1896 - 1978), banketbakker, en Joanna ‘Jeanne’ Antonia Gerarda Maria van der Schoot (1898 – 1947). Zij werd op 30-06-1944 door een kogel getroffen.

Achtergrond en jeugd

Joke Vermeer werd op 22 maart 1936 geboren als zevende kind uit het huwelijk van banketbakker Noud Vermeer en zijn vrouw Jeanne van der Schoot. Het complete gezin bestond uit negen kinderen, zes meisjes en drie jongens. Een van de kinderen, Maria, werd slechts enkele maanden oud. De familie Vermeer had een bakkerij in de Willem II-straat, op nr. 50. Noud Vermeer behoorde tot de derde generaties bakkers Vermeer, vanaf 1872 had de familie Vermeer al een bakkerij in de Willem II-straat. Het gezin Vermeer woonde bij de bakkerij.

30 juni 1944

Op 30 juni 1944 omstreeks 11.00 uur werd Joke getroffen door een kogel in haar hoofd. Zij speelde op dat moment buiten op straat, samen met andere kinderen. Diezelfde dag waren er twee verzetsmensen uit Bergen op Zoom in Tilburg aangekomen. Zij trokken de aandacht van rechercheurs van de Sicherheitspolizei (Sipo), die hen volgden. De verzetslieden gingen het postkantoor aan de Telegraafstraat binnen. De Sipo wilde beide mannen arresteren. Dat mislukte en vermoedelijk heeft een van de verzetslieden geschoten op de Sipo-rechercheurs. Beide mannen vluchtten het postkantoor uit, achtervolgd door de rechercheurs. In de IJzerstraat ontstond een vuurgevecht waarbij de achtjarige Joke om het leven kwam. Een van de mannen is door een kogel in de buik getroffen en naar het ziekenhuis gebracht. De Feldgendarmerie heeft het lichaam van Joke in beslag genomen en is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen die leidden tot haar dood.

Op maandag 3 juli vond de uitvaart plaats in de parochie van St. Joseph op de Heuvel.

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg,


Mail P. van Oirschot d.d. 02-05-2021


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 123