Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verhoeven, Cornelis Adrianus Jacobus

Kees Verhoeven
1949- Verhoeven C.A.J †.jpg
Volledige namen Cornelis Adrianus Jacobus Verhoeven
Geboortedatum 25-02-1929
Geboorteplaats Goirle
Adres Spinnerijstraat 32
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep soldaat 6-7 RI /Stcie/424 BI
Overlijdensdatum 06-09-1949
Plaats van overlijden Porsea, Indonesië
Bijzonderheden Verdronken in kali Asakat.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN. Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Cornelis Adrianus Jacobus Verhoeven is een van hen. Hij overleed op 20- jarige leeftijd.

Achtergrond

Kees Verhoeven Op 25 februari 1929 geboren in het gezin van Petrus Johannes Godefridus Verhoeven ( Goirle 1901 - 1984) en Anna Wilhelmina Havermans (Bergen op Zoom 1896 – 1988) huisvrouw. Zijn ouders traden in het huwelijk op 30 juni 1924 in Goirle, waar in dit gezin voor zover bekend 4 kinderen werden geboren. De moeder van Kees Verhoeven was al eerder in Goirle getrouwd op 16 augustus 1920 met de broer van haar 2e echtgenoot, Lodowicus Johannes Verhoeven. Hij overleed echter in 1923. In dit huwelijk is in 1920 haar 1e zoon geboren. Kees zijn vader verdiende de kost als stoker in de gasfabriek. Hij is het 1e kind uit het 2e huwelijk. Daarna kwam er nog een broer en 2 zussen. Kees zelf is een tijdje werkzaam geweest als kettingscheerder, voordat hij in dienst ging.

gedeelte bidprentje (foto: GeKa)

Gebeurtenis

Kees wordt, 19 jaar oud, opgeroepen voor zijn dienstplicht en meldt zich eind 1948 bij de Koninklijke Landmacht in Vught. Zijn registratienr. was: 29.02.25.170 - Functie : Dipl. soldaat. Hier wordt hij ingedeeld bij de stafcompagnie van het Regiment Infanterie.

  • Vanwege de voortdurende onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands- Indië wordt Kees daar naartoe gezonden. Eerst een opleiding van amper 3 ½ maand en dan wordt hij midden april ingescheept op de 'Grote Beer' om naar de Oost gebracht te worden. Op 5 mei gaat hij met vele medestrijders aan land bij Belawan in Noord- Sumatra. Kees wordt later vanuit Medan overgeplaatst naar Taroetong.

Samen met nog een Regiment ontstaat er een dubbele bezetting. Hierdoor hebben de militairen de mogelijkheid om rond het Toba-meer grote acties te gaan houden. De guerrilla’s leveren daar echter ook strijd van een ongekende hevigheid waar de aanwezige Regimenten niet altijd tegen bestand zijn. Het Regiment van Kees ondervind ook vaak vuurcontact wat een zware strijd is en levens kost, zeker nu de Regimenten echt onderbemand beginnen te raken. Op 15 augustus 1949 komt er een staakt-het-vuren, maar van "echt staken van vuren" was niet altijd sprake.

  • Kees komt hier om een of andere reden door verdrinking om het leven op 6 september 1949 in Porsea (Indonesië). (Op het prentje staat per abuis Johannes i.p.v. Jacobus vermeld).

Graflocatie

Kees Verhoeven is 20 jaar geworden en rust op het Nederlands Ereveld Leuwigajah Vak I / nr. 315

2023: Gedenkplaat van herdenking Goirle (foto: GvdKlundert)

Monument

Kees wordt o.a. vermeld op het Indië-monument op de muur onder “de Vijf Bogen” te Goirle voor gevallen plaatsgenoten in Indië., alsmede een gedenkplaat op het R.K. Kerkhof aan de St. Jansstraat te Goirle.

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994