Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verheijen, Franciscus Cornelius

Fransje Verheijen
Verheijen, Fransje - Gilze 4-3-1945.jpg
Fransje Verheijen
Volledige namen Franciscus Cornelius
Geboortedatum 24-10-1936
Geboorteplaats Gilze
Adres Nieuwstraat -A587 / Wagenpad / Tuinstraat
Woonplaats Gilze
Overlijdensdatum 04-03-1945
Plaats van overlijden Breda
Bijzonderheden Getroffen bij de inslag van een V1

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Verheijen, Franciscus Cornelius(geboren Gilze, 24-10-1936 – gestorven Breda, 04-03-1945), zoon van Henricus Carolus Verheijen (1915-1962) en Johanna Maria Wilhelmina Henderson (1917-1996).

Achtergrond

Fransje Verheijen werd op 24 oktober 1936 in Gilze geboren als zoon van Henricus Carolus (Harrie) Verheijen, koopman/los arbeider en Johanna Maria Wilhelmina (Anna) Henderson, huisvrouw.

Fransje was het eerste en enige kind in het gezin. Zijn ouders woonden voor (en ook na) de oorlog aan het eind van de Nieuwstraat in Gilze, toen nummer A587. Het huis stond gevaarlijk dicht bij het vliegveld en daarom trokken ze in bij het gezin van de zus van Harrie, het gezin Koks-Verheijen, aan het Wagenpad nummer 407A. Dit pad heette tijdens de oorlog even Tuinstraat, werd daarna weer omgedoopt tot Wagenpad en heet nu, sinds de jaren '70, Burgemeester van Mierlostraat.

Fransje Verheijen met zijn ouders
Bidprentje van Fransje

Gebeurtenis

De twee gezinnen hadden er een gewoonte van gemaakt om de kinderen Koks en ook Fransje op toerbeurt soep te laten halen bij de melkfabriek in wat nu de Lange Wagenstraat heet. Op 26 februari 1945 was de achtjarige Fransje weer aan de beurt. En dat werd hem fataal. Er viel een V1 op twee huizen tegenover de zuivelfabriek. De huizen werden weggevaagd, de voorgevel van de fabriek stortte in. Er vielen negen slachtoffers, twee volwassenen en zeven kinderen, waaronder Fransje. Hij werd nog met een Engelse Rode Kruiswagen zwaargewond naar het St.Ignatiusziekenhuis in Breda gebracht, maar overleed daar een week later op 4 maart 1945. Fransje werd op het kerkhof in Gilze begraven.

Het hele verhaal over de inslag van de V1 in de Lange Wagenstraat in Gilze vind je achter deze link

V1 in Gilze, Lange Wagenstraat – 26 februari 1945

Bronnen

  • Met dank aan Gonnie Cornelissen - Koks (nichtje)
  • Bevolkingsregister Gilze en Rijen inventarisnummer 045 blad 150, Regionaal Archief Tilburg
  • Overlijdensregister 1945 aktenummer 17, Gilze en Rijen, Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Vijf jaar luchtfront – Het vliegveld Gilze-Rijen als oorlogsveld, Gilzer Luchtvaartclub Illustrious – maart 1947, gebaseerd op aantekeningen van de gebroeders Van den Hout en Govert Aarts.
  • In de greep van de meedogenloze – Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken, Verster, Noij, Pijnenburg, Aarts – 2011, Heemkring Molenheide.

Externe links