Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ven, Joannes Josephus Maria in 't

Jan in 't Ven
Familie In t Ven foto.jpg
Volledige namen Joannes Josephus Maria in 't Ven
Geboortedatum 22-03-1943
Geboorteplaats Breda
Adres Raadhuisstraat
Woonplaats Gilze
Overlijdensdatum 05-07-1944
Plaats van overlijden Gilze
Bijzonderheden omgekomen bij bombardement

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Joannes, Jan, Josephus Maria in ’t Ven (geboren in Breda 22-03-1943 - gestorven in Gilze 05-07-1944), zoon van Antonia Maria in `t Ven - Oprins (1909 –1944) en Antonius Wilhelmus Joannes in ’t Ven (1906 – 1975).

Achtergrond

Jan in ’t Ven was het jongste zoontje van Toon en Tonia In ’t Ven-Oprins en werd geboren op 22 maart 1943 in Breda. Het was inmiddels midden in de oorlog en het ziekenhuis in Breda, verder van de frontlinie, was ongetwijfeld een veiliger plek voor de bevalling. Er waren al drie jongens en sinds een jaar ook een meisje in het gezin. Vader Toon werkte als schoenmaker bij Van Riel, moeder zal haar handen vol hebben gehad aan haar kroost.

Toon en Tonia konden na hun huwelijk in 1933 woonruimte huren in het voormalige raadhuis van Gilze en Rijen. Het pand stond midden in het dorp en was sinds 1921 eigendom van de kerk. De meisjesjeugdvereniging van de kerk (de Eucharistische Kruistocht) vond er huisvesting, maar er was ook ruimte voor het jonge gezin en na 1941 ook voor de alleenstaande Naan Brouwers. In het voorjaar van 1944 waren veel gezinnen naar de omliggende dorpen gevlucht voor het oorlogsgeweld. Helaas had het gezin In ’t Ven daar niet voor kunnen kiezen.

Gebeurtenis

Zo brak de dag van de 5de juli aan. Vroeg in de morgen was er al een luchtalarm, maar dat duurde niet lang: al snel werd het sein veilig gegeven. De verwarring was groot toen er toch weer een luchtalarm klonk. Vader Toon In ’t Ven was al vertrokken naar zijn werk. Moeder Tonia en de kinderen vluchtten naar de kelder. Naan Brouwers, die ook in het pand woonde, en haar zus Mina Hendrickx-Brouwers zochten eveneens daar hun toevlucht. Bovendien kon buurjongen Gerrit Kuijpers de kelder nog net bereiken. Een van de bommen kwam met grote kracht op de kelder terecht: allen vonden de dood. Jantje was net een jaar geworden.

Meer informatie over deze zwarte dag in Gilze vind je via deze link: Bombardement centrum Gilze

Verwoesting Raadhuisstraat
inslagen bombardement 5 juli 1944

Externe links

Bronnen en literatuur

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2838 Burgerlijke Stand van de gemeente Gilze en Rijen, 1811-1960
  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2860 Bevolkingsregisters van de gemeente Gilze en Rijen, 1825-1939
  • Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen als oorlogsveld, Gilze en Rijen, Luchtvaartclub Illustrious, maart 1947
  • J.P.van den Hout e.a.Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog, Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide, oktober 1988. deel 5, p75-94.
  • A. Verster e.a. In de Greep van het meedogenloze. Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken, Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide, 2011. p. 46-48, p.238-239