Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Velden, Hendrikus Josephus van der

Hendrikus Josephus van der Velden
Volledige namen Hendrikus Josephus van der Velden
Geboortedatum 08-03-1919
Geboorteplaats Terneuzen
Adres Bilderdijkstraat 47
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 18-02-1945
Plaats van overlijden Guttenbach a/d Neckar (DE)
Bijzonderheden Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Hendrikus Josephus van der Velden (Geb. Terneuzen 8-3-1919– gest.Guttenbach a/d Neckar 18-2-1945), Twerner. Zoon van Edemond Franciscus Stephanus van der Velden (1887-) en Maria Louisa Robijn (1897-).

Achtergrond en jeugd

Hendrikus wordt op 8 maart 1919 te Terneuzen geboren als zoon van Edemond Franciscus Stephanus van der Velden, schilder en Maria Louisa Robijn. In 1932 komt het gezin in Tilburg wonen, komende van Eindhoven.

Arbeidsinzet in Duitsland

Hendrikus wordt verplicht om te gaan werken in Duitsland Hij komt terecht in Mülheim aan de Ruhr bij Friedrich Wilhelms-Hütte (Eisenwerke Mülheim Meiderich) een ijzergieterij. Hier worden o.a. cilinderblokken gegoten. Hij werkt hier in het najaar van 1943.

In februari 1945 raakt een vrachtwagen waarin Hendrikus bijrijder is te water in de rivier de Neckar. Bij dit ongeluk verdrinkt Hendrikus. Zijn lichaam wordt in april gevonden bij de sluis van Guttenbach. Omdat hij niet geindentifeert kan worden omdat er geen papieren aangetroffen worden is hij anoniem begraven op het kerkhof van Guttenbach. In 1956 wordt hij alsnog geïdentificeerd en herbegraven op het ereveld in Loenen

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Gebeurtenis

Externe link