Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vekemans, Florentius Petrus Henricus

Florentius Vekemans
Vekemans F.jpg
Floor Vekemans
Volledige namen Florentius Petrus Henricus
Geboortedatum 04-04-1914
Geboorteplaats Goirle
Adres Tilburgseweg 145
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Architect, opzichter-tekenaar
Overlijdensdatum oktober 1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Hoogstwaarschijnlijk gefusilleerd

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Florentius Vekemans (Geb. 04-04-1914 – overl. 27-10-1944), architect, zoon van Johannes Vekemans (1885-1971) en van Emelia van de Pol (1878-1959).

Achtergrond

Florentius (Floor-Floran) Petrus Henricus Vekemans wordt geboren op 4 april 1914 in Goirle. Hij is een zoon van Johannes Franciscus Alphonsius Vekemans en Emelia Adriana Cornelia van de Pol. Zij waren in februari 1909 getrouwd in Goirle en ook in dat jaar ouders geworden van hun eerste kindje Rosalia. Daarna volgden nog Florentius in 1910 (overleden in 1912), Petrus in 1912, Florentius in 1914 en Laura in 1916.

Oorlog en verzet

Florentius (Floor) groeit op in Goirle aan de Tilburgseweg, gaat naar school op de Tarcisiusschool aan het Oranjeplein en bekwaamt zich dan in een richting die dicht bij het beroep van zijn vader (aannemer) en broer ligt: hij wordt architect van beroep. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse is niets bekend. Hij schijnt diverse Duitse geschutsopstellingen in kaart gebracht en doorgegeven te hebben aan de geallieerden. Daarbij moet hij tussen 3 en 27 oktober gedood zijn door Duitse militairen. Over de omstandigheden van zijn dood is niets met zekerheid bekend. Vermoedelijk werd hij in de loop van oktober 1944 door Duitse soldaten neergeschoten toen hij bezig was met het overbrengen van berichten naar de geallieerden en in de Duitse linies terechtkwam.

Volkskrant Vekemans.jpg

Onderzoek en onzekerheid

Na de oorlog stuurde de burgemeester van Goirle een brief naar het secretariaat van H.M. de Koningin. Hierin staat: “Op 3 oktober begaf Vekemans zich – in opdracht van Dr. Menno Wolf, ingenieur bij de Philips fabrieken te Eindhoven, leider van de ondergrondse groep waartoe Vekemans behoorde – op weg naar de frontlinie. Van deze tocht is Vekemans nimmer teruggekeerd. De Duitsche Dienststelle Feldpost nr. 280824 verkende toen het Duitsche frontgedeelte waar Vekemans is verdwenen. In de buurt van het mijnenveld is zijn lijk niet gevonden, waarom verondersteld wordt, dat hij door de Dienstelle is gegrepen en neergeschoten.” Onderzoek na 1945 heeft niets opgeleverd over deze verzetsgroep, wel dat de hierin genoemde Dr. M. Wolf inderdaad medewerker van Philips was. Al deze berichten zijn een tijd geleden al bekend geworden maar door het openen van meer archieven in de afgelopen 20 jaar is er meer bekend geworden over dat wat zich afgespeeld heeft. Maar deze openheid heeft niet mogen leiden tot een grotere mate van zekerheid die we graag zouden zien. Het bleef bij onbewezen gedachten en geruchten. Feit is dan wel dat het lijk van Floor pas op 5 augustus 1948 bij de Villadreef op Nieuwkerk in een sloot gevonden wordt en daarna op 9 augustus door een familielid wordt geïdentificeerd. Pas dan krijgt de familie rust in de zekere wetenschap dat hun zoon en broer echt overleden is. Hij wordt dan op 17 augustus 1948 begraven op het kerkhof van de parochie Maria Boodschap. Zijn naam staat echter niet op de steen. Eind 1945 werd de stam van de R.K. Verkennersgroep St. Willibrord in Goirle weer opgericht en men nam de naam Florentius-stam aan. De naam was een eerbetoon aan Floran Vekemans. Deze stam bestond tot 1959. Zijn naam staat op het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' en op het oorlogsmonument in Goirle.


Hiernaast de in De Volkskrant geplaatste rouwadvertentie van de familie van augustus 1948

Bronnen

Literatuur

Ben Loonen (eindred.):“Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.