Uitkijktoren

Uitkijktoren in Stadspark, Geertruidenberg. Toegankelijk door de poort naast Venestraat 22 en vervolgens over het parkeerterrein. Bouwjaar: 1888 met twintigste-eeuwse aanpassingen

Uitkijktoren

Aanvankelijk stond de uitkijktoren op een andere plaats in de voormalige tuin van het Klein Prinsenhof in de Koestraat. In 1820 kocht Jan Baptist Allard het Klein Prinsenhof. Zijn zoon Johannes bewoonde het hof van 1888 tot 1899. Deze Johannes Ph.N.F. Allard was priester en rector van het zusterklooster Sint-Agnes (waaruit het huidige verpleeghuis De Riethorst is voortgekomen), gelegen aan de Venestraat. Hij liet in de tuin van het Klein Prinsenhof de gietijzeren uitkijktoren bouwen op een gemetseld voetstuk waaraan hijzelf de keramische versiering aanbracht.

In 1998 is de toren verplaatst naar de huidige locatie in het Stadspark, waarbij het stenen onderstuk is vervangen. Ook het koperen dak is toen vernieuwd. Bij de uitkijktoren herinnert een gedenksteen met de tekst “I.P. Allard 1-10-1888” aan de oorspronkelijke bouwer.

Informatiebron

  • VVV Geertruidenberg.
  • Bas Zijlmans, “Geertruidenberg verliest opnieuw een oud geslacht”, in De Dongebode, IV (1978) p. 75-104.
  • Bas Zijlmans, “Het Liefdesgesticht St. Agnes te Geertruidenberg”, in De Dongebode, VI (1980) p. 50-83.