Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Udenhouts Belang

Udenhouts Belang
UdenhoutsBelang.JPG
1982

Udenhouts Belang
5.6 1959 5 tuintjesactie 1959.jpg
Udenhouts Belang
Koekloten op de kermis.jpg
Koekloten op de kermis.

Na de feestelijkheden bij de bevrijding in 1944 nam de burgemeester het initiatief om een plaatselijke oranjevereniging op te richten. Buurtverenigingen kregen uitnodigingen en zo richtte men op 20 oktober 1945 het Udenhouts Belang op. Het eerste reglement is vastgesteld op 25 februari 1949 en op 26 februari 1960 is de vereniging omgezet in de “Stichting Udenhouts Belang”. De eerste taak van Udenhouts Belang was de organisatie van de herdenkingen en koninginnefeesten. Elk jaar was er voor jong en oud gelegenheid om koninginnedag actief mee te vieren: kinderspelen, een gekostumeerde korfbalwedstrijd of een wandeltocht door Udenhout en omgeving. Op 25 juli 1950 verzoeken A. Ypelaar en C. van Berkel, beiden inwoners van het Felixgesticht Udenhoutse Belang om mee te helpen bij het organiseren van een uitstapje voor de ouden van dagen per “autobusch”. Daar werd positief op gereageerd en op 21 juli 1951 vindt de eerste tocht plaats, niet per autobus maar met particuliere auto’s. De oudjes brengen een bezoek aan het Tilburgse dierenpark, de Warande in Oosterhout en de middag eindigt bij Bos en Duin met een Brabantse koffietafel. Een traditie was geboren, want tot nu verzorgt Udenhouts Belang het bejaardenuitstapje. Omdat de kosten stegen en omdat het uitstapje van de bejaarden kosteloos is, ging Udenhouts Belang op zoek naar sponsors. Vanaf 1956 organiseert Udenhouts Belang de “koekloterij” tijdens de kermis. Op 14 augustus 1958 ontstaat tijdens een bestuursvergadering bij de rondvraag het idee om een Herfstwandeling te organiseren in de Duinen. De eigenaar van Bosch en Duin, G. Kruijssen, beloofde aan de deelnemers een “jachtmaal” te serveren voor f.3,-. Een folder en uitvoerige persberichten bezorgen het initiatief landelijke bekendheid en een grote toeloop: 231 deelnemers bij de tweede tocht op 17 oktober 1959. De herfstwandeling is bekend gebleven, maar de huidige organisator is de vereniging Natuurmonumenten. Voor Udenhouts Belang was het jaar 1982 ongetwijfeld een druk topjaar met de viering van het 750-jarig bestaan van Udenhout, waarbij kasteelfeesten werden georganiseerd waarbij er aan weerszijden van de Schoorstraat kraampjes waren vanaf het kruispunt tot in de laan van het kasteel.

Nog elk jaar is Udenhouts Belang verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de festiviteiten op Koningsdag, de Intocht van Sinterklaas en de jaarlijkse tuintjesactie. Tijdens de Udenhoutse kermis organiseert Udenhouts Belang het koekloten. De opbrengst hiervan komt ten goede aan een dagtrip voor bejaarden.

Video


Video

Video