Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Turck, Henricus Cornelius den

Hendrik den Turck
Turck.png
Bron: NvhZ 16 februari 1946
Volledige namen Henricus Cornelius den Turck
Geboortedatum 25-02-1890
Geboorteplaats Tilburg
Adres Oranje Vrijstraatplein 4
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat weduwnaar
Naam echtgeno(o)t(e) Johanna Maria Batens
Beroep Arbeider
Overlijdensdatum 24-11-1942
Plaats van overlijden Siegburg (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Henricus Cornelius den Turck (Geb. Tilburg 25-2-1890– gest. Siegburg 24-11-1942), opperman. Zoon van Franciscus den Turck (1857- 1932) en Wilhelmina Zweekars (1861-1947). Hij was weduwnaar van Johanna Maria Batens. Uit dit huwelijk worden negen kinderen geboren. Hendrik overlijdt op 24-11-1942 in Siegburg.

Achtergrond en jeugd

Henricus wordt op 25 februari 1890 te Tilburg geboren als zoon van Franciscus den Turck, schrobbelaar en Wilhelmina Zweekars. Op 15 november 1916, op 26- jarige leeftijd, trouwt hij met Johanna Maria Batens die dan 20 jaar oud is. Er worden 9 kinderen geboren, 4 dochters en 5 zonen waarvan er een op zeer jonge leeftijd overlijdt. Het noodlot treft het gezin als de moeder in augustus 1931 overlijdt. Het jongste kind is dan 8 maanden oud. Er breekt een moeilijke tijd aan voor het gezin waarover Henricus in een ingezonden brief aan de krant in 1936 zijn beklag doet.

Arbeidsinzet in Duitsland

Joannes wordt vanuit Tilburg overgebracht naar Ommen, kamp Erica op 5 oktober 1942. Het kamp was in juni 1942 in gebruik genomen als Arbeitseinsatzlager Erika, een justitieel strafkamp om de overvolle gevangenissen te ontlasten. De eerste gevangenen kwamen op 19 juni 1942 aan. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren en illegale slachters, mensen die de distributiewetten hadden overtreden. De Duitse taal was voertaal in het kamp. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers de gevangenen ongehinderd systematisch mishandelen. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling waren aan de orde van de dag. Het is onbekend wanneer Joannes vanuit Ommen doorgestuurd wordt naar Duitsland Hier komt hij terecht in een berucht tuchthuis in Siegburg. Ook hier is de behandeling op alle gebieden erg slecht. Het eerste en enige bericht wat de familie over hem ontvangt, na zijn vertrek naar Duitsland, is de mededeling dat hij overleden is in Siegburg op 24 november 1942 aan een longontsteking. Zijn schoonzoon Paulus van Gool overlijdt 6-4-1945 in Neuengamme.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Externe link