Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tuinderijen

Tuinderijen
Tuinderswoningen in de Witsie omstreeks 1952. Fotograaf A. van Beurden (Leo van Beurden), collectie Regionaal Archief Tilburg.

Aan het begin van de twintigste eeuw werden voor de zuivering van een deel van het Tilburgse afvalwater vloei- en drainagevelden aangelegd op de woeste gronden in de Witsie. Vanaf de jaren twintig ontstond hier op de voormalige heide een landbouwgebied, maar daarnaast werden er op de vloeivelden ook tuinbouwproducten geteeld zoals bonen, erwten, kool en rabarber. Deze producten werden geveild in Tilburg en Breda en voor het vervoer kon gebruik worden gemaakt van het pas aangelegde Wilhelminakanaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek hoe groot het belang was van voldoende aanvoer van verse groenten. Daarom besloot de gemeente in 1947 om op gemeentegrond tuindersbedrijven te stichten. In 1950 werden de eerste negen tuindersbedrijven in de Hoge Witsie, tussen de Langendijk en het Wilhelminakanaal, in gebruik genomen. Later kwamen er ook tuindersbedrijven aan de overzijde van het kanaal, aan de Voldijk, de Tweede-Sluisweg en de Groenvenseweg. De tuinderijen in de Hoge Witsie zijn in verband met de uitbreiding van de Reeshof in de jaren negentig door de gemeente uitgekocht.