Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trouwlaan (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Oude Dijk
Datum besluit: B & W 18 februari 1960
Jaar: 1881



Vanaf het St. Annaplein bij de Nazarethstraat, zuidwaarts tot de Ringbaan-Zuid.


Trouwlaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

14244.jpg


Het begin van de Trouwlaan (links) vanaf het > St. Annaplein

(voorgrond) in de jaren vijftig. Rechts de > Korvelseweg.



Al op de kaart van D. Zijnen uit 1760 komt de Trouwlaan voor, ten zuiden van de tegenwoordige Oerlesestraat de Goilsche Pad geheten en uitkomend op den Dam onder Goirle. Het was de kortste verbinding van Goirle (via de Bakertand) met Tilburg voor de trouwIustige paartjes, die immers tot het begin van de 19e eeuw allen in Tilburg hun huwelijk moesten laten sluiten door schepenen of predikant. Hoogstwaarschijnlijk is hierdoor de naam Trouwlaan ontstaan.


Op de kadasterkaart van 1832 wordt het deel vanaf 't Haringseind (noordelijkste deel) De Goirlsche Baan genoemd, en het zuidelijkste deel vanaf de Oerlesestraat De Goirlsche Pad . Op de kaart van A. Arts uit ca. 1870 komen zowel de naam Trouwlaan als de naam De Goirlesche baan voor; alleen nu loopt De Goirlesche baan door de tegenwoordige Oerlesestraat naar de Rijksweg van Goirle naar Tilburg. In 1881 werd de Trouwlaan voor het eerst door de gemeenteraad officieel vastgesteld, lopende van de Zomerstraat Zuidwaarts langs Panis. De gemeenteraad omschrijft de straat in 1900 als lopende Van begin Zomerstraat en St. Anna-plein, zuidwaarts snijdende de Nieuwstraat tot de Heiningstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).