Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trommelen, Antonius Wilhelmus Hendrikus

Antoon Trommelen
Volledige namen Antonius Wilhelmus Hendrikus Trommelen
Geboortedatum 11-10-1890
Geboorteplaats Zevenbergen
Adres Pelgrimsweg 26
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Euphemia Berendina Verheij
Beroep Opzichter PTT
Overlijdensdatum 1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Antonius Wilhelmus Hendrikus Trommelen (Geb. 11-10-1890 Zevenbergen– gest. 1945 Bergen-Belsen), opzichter PTT. Zoon van Marijn Trommelen en Huiberdina Elizabeth van Hoogstraten.

Achtergrond

Antonius wordt op 11 oktober 1890 te Zevenbergen geboren als zoon van Marijn Trommelen, arbeider en Huiberdina Elizabeth van Hoogstraten. Hij trouwt op 7 juni 1917 in Zwolle met Euphemia Berendina Verheij (1895) De oudste twee kinderen worden in Zwolle geboren, daarna verhuist het gezin naar Dongen, waar ook twee kinderen geboren worden. Het gezin woont ook nog in Geertruidenberg, Raamsdonk en Goes om uiteindelijk te verhuizen naar Tilburg. Als het gezin in 1937 in de Daendelstraat gaat wonen telt het gezin 4 zonen en twee dochters. Nadat ze verhuisd zijn naar de Pelgrimsweg wordt daar de jongste zoon geboren in 1938.

Gebeurtenis

Antonius Trommelen werd op 21 juni 1944 door de SD gearresteerd op diens werk in het telefoonkantoor aan de Spoorlaan. Hij was hoofdopzichter van de telefoondienst van de PTT in het district Tilburg. Later op dezelfde dag werd op diens thuisadres aan de Bredaseweg 296 in Tilburg, ook Johannes P.J.M. van Besouw gearresteerd. Uit later onderzoek bleek dat Antoon Trommelen door Van Besouw was gevraagd activiteiten te verrichten voor het verzet. Dat verzoek kwam oorspronkelijk van verzetsman Jan Roels uit Breda. Deze Roels was lid van de afdeling West-Brabant (gewest 16) van de OD (Ordedienst) en onderhield namens die verzetsorganisatie contacten met sleutelfiguren binnen de PTT, onder meer ten behoeve van het opstellen van kaarten met strategische informatie waaronder communicatieverbindingen.

Behalve met Trommelen had Roels hiervoor ook contact met chef-monteur J.H. Seegers van de telefoondienst in Roosendaal. Roels en Seegers werden op 24 mei 1944 samen door de SD gearresteerd op het telefoonkantoor in Roosendaal. Dat gebeurde na ‘verraad’, zo liet Roels zijn familie vanuit gevangenschap weten. Hij, Van Besouw en Trommelen overleefden de kampen in Duitsland niet. Seegers keerde wel terug. Na de oorlog verklaarde Seegers dat Antoon Trommelen op verzoek van Roels situatietekeningen heeft gemaakt van telefoonlijnen op het Duitse oorlogsvliegveld Gilze Rijen. Zulke tekeningen zijn later teruggevonden in het archief van de ‘Groep Albrecht’ in Tilburg; een verzetsgroep onder leiding van de Rotterdammer Wim van der Mast die in 1944 in West-Brabant actief wordt.

De vraag of ook Trommelen en Van Besouw zijn verraden bleef onbeantwoord. Volgens een reconstructie in het boek ‘De verdwijning van opa’ zou de Tilburgse NSB’er Johan Peijs, die met steun van de Duitsers in 1942 directeur werd van de NV Brabantse Tricotagefabriek in Tilburg en bekend was met zowel Van Besouw als Trommelen, mogelijk als informant voor de Duitsers zijn opgetreden. Antoon Trommelen werd na zijn arrestatie gevangen gezet in de politiegevangenis in Haaren en werd vanuit daar overgeplaatst naar de kampen in Vught; Sachsenhausen en Bergen-Belsen waar hij volgens het Rode Kruis ‘vrijwel zeker’ in april of mei 1945 overleed, hoewel er geen graf of lichaam is gevonden.


Literatuur

  • Jeroen Trommelen, De verdwijning van opa. Over de vergeten rol van Antoon Trommelen en van Johan van Besouw (Tilburg), Johan Roels (Breda) en H. Seegers (Roosendaal) in het West-Brabants verzet., Arcos Publishers (Broek en Waterland 2024).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen

Internet