Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trappistinnen

Op initiatief van de trappisten werd tussen 1933 en 1937 in Berkel-Enschot het klooster van O.L. Vrouw van Koningsoord gebouwd. Het werd het nieuwe onderkomen van de uit het Belgische Chimay afkomstige trappistinnen.

Het complex, waartoe ook een boerderij, een kerkhofkapel, een rectoraat en een poortgebouw behoorden, werd uitgevoerd in een ingetogen variant van de neogotiek. Het ontwerp was van de Bredase architect J. van Dijk.

Het klooster werd in 1940 een zelfstandige abdij. Vanuit deze abdij ontstonden kloosters in Duitsland (1952) en Oeganda (1964). De zusters, die in afzondering, eenvoud en stilte leefden, verlieten de abdij in 2009 en verhuisden naar een nieuw complex tussen Arnhem en Oosterbeek.

In 2008 verscheen een boek over de trappistinnen onder de titel Een wijd land: Koningsoord in Brabant, geschreven door Bep van Mullekom met foto’s van Tinelou van der Elsken. Het klooster, een rijksmonument, wordt onderdeel van een nieuw dorpscentrum in Berkel-Enschot, met winkels, bedrijven, woningen en sociaal-culturele voorzieningen.

Zie ook

Landgoed Koningsoord