Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trappisten

In 1880 ervoeren de trappistenmonniken uit het Noord-Franse klooster Sainte-Marie-du-Mont grote druk door de antikerkelijke sfeer in Frankrijk. Gevreesd werd dat ze hun land spoedig moesten verlaten. Een van hen, Sebastian Wyart, werd uitgezonden om een toevluchtsoord te zoeken in het voor verdreven religieuzen gastvrije Nederland. Op het grondgebied van Berkel-Enschot vond hij een stuk heide met enkele boerderijen en een schaapskooi, dat allemaal ooit eigendom van koning Willem II was. De schaapskooi werd verbouwd tot een voorlopig klooster, het eerste cisterciënzerklooster in Nederland sinds de Reformatie.

In 1884 gingen de trappisten hier ook bier brouwen (trappistenbrouwerij). In 1891 werd het klooster verheven tot abdij, een zelfstandig klooster van een oude orde met aan het hoofd een abt. Onder leiding van de eerste abt, Willibrord Verbruggen, werd begonnen met de bouw van een nieuw klooster, een neogotisch ontwerp van Hubert de Beer. In 1893 verhuisden de trappisten naar dit complex, sindsdien Abdij van O.L. Vrouw van Koningshoeven genaamd.

De communiteit bleek zeer levenskrachtig en in 1900 werd vanuit Koningshoeven de Abdij Maria Toevlucht in Zundert gerealiseerd, in 1902 gevolgd door een klooster in het Belgische Charneux. Op aandringen van vrouwelijke familieleden van de monniken werd in 1936 in Berkel-Enschot een trappistinnenklooster (trappistinnen) gebouwd. Koningshoeven stichtte verder abdijen in Indonesië (1953) en Kenia (1958).

Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal intredingen af en verlieten velen het klooster. De gemiddelde leeftijd van de monniken steeg, waarmee ook de zorg voor hen toenam. In 1997 werd besloten om de meest hulpbehoevenden te verhuizen naar een verzorgingshuis. Een jongere groep abdijbewoners maakte een doorstart en liet het abdijcomplex restaureren. Tegenwoordig wonen en werken op Koningshoeven zo’n twintig monniken, in de leeftijd van 22 tot 88 jaar.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Zie ook

Koningshoeven (Tilburg)