Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Torentjeshoeve (Berkel-Enschot)

Stadsdeel: Berkel-Enschot
Wijknaam: Buitengebied Zuid Berkel-Enschot
Datum besluit: B & W 5 april 1985
Jaar: 1985


De straat lopende vanaf de Hoevensekanaaldijk noordoostwaarts, parallel aan Rijksweg 58, tot de grens met de gemeente Berkel-Enschot, voorzover gelegen op het grondgebied van de gemeente Tilburg.

Herkomst

23948.jpg

De Torentjeshoeve in 1959.

Vroeger de benaming voor het gebied in de gemeente Hilvarenbeek dat aan Tilburg en Berkel-Enschot grensde. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1997 ligt de Torentjeshoeve geheel op Tilburgs grondgebied. Vroeger was dit het leengoed De Oude Schouwe in Berkel. Dit leengoed werd in 1280 door de hertog van Brabant in leen gegeven aan de krijgsman Geerbrans ter plaetse Oist Tilborgh. Het leengoed had verscheidene huizen en landerijen als cijnsgoederen onder Loven liggen, onder andere een hoeve aan de Heuvel, genaamd den hogendries (> Hogendriesstraat) bij de Kommerstraat.


Koning Willem II hield zich actief bezig met landbouw en veeteelt. Hij liet daartoe veel woeste grond ontginnen. Op de plaats waar de gemeenten Tilburg, Hilvarenbeek en Berkel-Enschot samenkwamen, fokte hij schapen. Deze schapen leverden wol van een superieure kwaliteit, die geleverd werd aan Tilburgse fabrikanten. De Schaapskooi bestond uit een complex van hoeven. De eigenlijke schaapskooi was de Willemshoeve die later de basis vormde voor het trappistenklooster. Andere hoeven waren de nog steeds bestaande Hendrikhoeve en Alexanderhoeve en de inmiddels gesloopte Sophiahoeve.

Verder was er nog de Annahoeve. Deze was voorzien van een torentje met een klok, en kreeg daarom in de volksmond de naam Torentjes Hoef. De Annahoeve is later verbouwd tot enkele woningen. Ze staan er nog steeds, net over de kanaalbrug van de Koningshoeven, en de weg erlangs heet nog steeds Torentjeshoeve.


Bron: Rob van Putten.