Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Topko, Wladyslaw

Wladyslaw Topko
Topko.Wladislaw.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 01-01-1921
Geboorteplaats Koźminek p. Kalisz (PL)
Overlijdensdatum 12-02-1945
Plaats van overlijden Goirle. (NL) (British Hospital)
Bijzonderheden Gewond bij de slag om het “Capelsche Veer “ 1944-1945

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Wladyslaw Topko is een van hen. Hij overleed op 24- jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Poolse
  • Onderdeel : 1e Poolse Pantser Divisie / 9th. Bataljon Infanterie
  • Functie : Rifleman
Graf Wladyslaw Topko (foto: GeKa)

Achtergrond

Wladyslaw Topko is geboren op zaterdag 1 januari 1921 in Koźminek p. Kalisz, Polen.

Gebeurtenis

De slag bij het CAPELSCHE VEER. Na de laatste gevechten op 8 november 1944 trokken de Duitsers zich terug over de Maas naar het noorden van Nederland. De commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, generaal Stanisław Maczek, verklaarde in zijn memoires dat hij hoopte de komende maanden wat rust te krijgen, om de versterkingen te trainen en te worden uitgerust, maar integendeel, de divisie had een zeer zorgwekkende periode tot april 1945.

De 1e (mislukte aanval) van de 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van 30 op 31 december 1944. Zij kregen de taak om de frontlinie te bewaken, bestaande uit de rivier die achtereenvolgens Hollands Diep, Amer en Maas wordt genoemd. Duitse patrouilles infiltreerden dagelijks en het was echt onmogelijk om naar de frontlinie te kijken, omdat het weer in de beginperiode erg nat was en later begon het hard te vriezen. Het was onmogelijk om tanks te gebruiken en tijdens deze winter kreeg iedereen in de divisie de opdracht om infanterietaken uit te voeren. In de zuidelijke dijken werden bunkers gebouwd, maar door het zeer koude weer en ook door de aanvallen van Duitse patrouilles leed de Divisie verliezen. Een ander soort gevaar was de lange afstand van Duitse artillerie en het toenemende aantal vliegende bommen (V1), die dag en nacht overvlogen. Op een dag slaagden de Duitsers erin terug te komen. De 1e Poolse Pantserdivisie probeerde de “Capelse Veer” te heroveren. Deze pogingen, op de zondagen 31 december 1944 en 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers.

De tweede (mislukte aanval) werd door deze 1e Poolse Pantserdivisie opnieuw gepoogd in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 januari 1945. Daar raakte Wladyslaw zwaargewond, hij werd zp spoedig mogelijk overgebracht naar het Britse Militair Hospitaal in Goirle, gesitueerd in het toenmalige Fraterhuis, nu het Cultureel Centrum Jan van Besouw.

Daar is Wladyslaw Topko op 12 februari 1945 overleden. Hij werd 24 jaar. Ook op zijn grafsteen staat de Poolse Adelaar afgebeeld.

Wladyslaw Topko rust nu op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. Hier liggen ook drie andere Polen, Zigmunt Sosnowski, Wiktor Tatarczyk en Stanislaw Gomulka. Zij lieten allen het leven in dezelfde strijd vlak na elkaar.

Graflocatie

  • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graf nr. : Rij 3 graf 2

Jaarlijks wordt hier rond 27 oktober een herdenking gehouden voor de 27 mannen en 1 vrouw. Uit respect voor hen. Opdat we ze niet vergeten.

ERE-veld te Goirle (foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.