Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tongerlose Hoefstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: De Hasselt
Datum besluit: B & W 12 april 2005
Jaar: 1909



De straat lopende vanaf de Kwaadeindstraat bij de Van Bylandtstraat, westwaarts tot de Ringbaan-West. Met inbegrip van een hof aan de noordzijde, westelijk van het Rentmeesterhof.


Tongerlosehoefstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

29570.jpg


De Tongerlose Hoef aan de Reitse Hoevenstraat in 1955.


In 1231 kreeg de abdij van Tongerlo het patronaats- of begevingsrecht der kerk van West-Tilburg, en weldra ook het tiendrecht, van hertog Hendrik I van Brabant. De oorsprong van de Tongerlose-Hoef of spijker (= graanpakhuis; tiendschuur), gelegen aan de tegenwoordige Reitse Hoevenstraat, moet in die tijd gezocht worden. In 1334 geeft Walter Bac, abt van Tongerlo aan Bertout Bac van Tilborch een beemd, genaamd de Crat en gelegen te Tilburg, tegen een jaarlijkse cijns met Lichtmis, te betalen op de spiker te Tilburg. Vanaf 1401 worden er veelvuldig gegevens gevonden over de hoeve op de spijker (Cultura op ten Spijcker). Een tweede abdijhoeve stond op de Heuvel (cultura op ten Hovel). Beide Tongerlose pachthoeven werden in de loop der eeuwen hersteld of herbouwd. In 1490 wordt Jan van den Spijker als pachter van de eerste hoeve genoemd; in 1492 Gijsbrecht Hendrik Beertenzoon en in 1516 Leonard Willemszoon Verschuren. In 1528 werd de hoeve verpacht aan Laureys Jan Berthouts alias Spijckers genoemd; hij was gehuwd met de weduwe van Leonard Verschuren, en hij is de stamvader van een nageslacht dat zich voortaan Spijckers ging noemen. Na enkele eeuwen werd in 1802 Nicolaas Kolen pachter van de hoeve, en tot 1955 toe heeft de familie Kolen de Tongerlose-Hoef bewoond.


In 1969 werd het complex gerestaureerd op initiatief van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof (> St. Oloflaan) en prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, die daarvoor de nodige gelden bijeenbrachten. St. Olof vond in het complex een nieuwe huisvesting.


De eerste officiële vaststelling van de straatnaam door B & W vond plaats in 1909; de straat liep toenvanaf de Herstalsche straat bij Nrs. 35 en 36 in Westelijke richting tot de Reitsche Hoevenstraat bij No. 36.

In 1960 kreeg het gedeelte

tussen de Ringbaan-West en de Reitse Hoevenstraat de naam (>) Dr Ahausstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.