Tilburg University
Tilburg University (tot 2010 Universiteit van Tilburg, UvT) is voortgekomen uit de cursussen handelswetenschappen en economie van de RK Leergangen.
Geschiedenis
De oprichter van de RK Leergangen, dr. Hendrik Moller, koesterde hoge ambities. Zijn plannen voor een handelshogeschool mislukten echter en ook een katholieke universiteit ging aan Tilburg voorbij, want de bisschoppen kozen voor Nijmegen. Als ‘troostprijs’ gaven diezelfde bisschoppen enkele jaren later toestemming voor de oprichting van een handelshogeschool.
Deze Roomsch-Katholieke Handelshoogeschool startte in 1927 met 5 hoogleraren (mgr. prof. dr. Thomas Goossens, mgr. prof. dr. Martinus Cobbenhagen, prof. Emilius Gimbrère, prof. dr. Henricus Kaag en prof. dr. F. Weve), 8 lectoren en 28 studenten. Goossens, sinds 1921 ook rector van de Leergangen, werd de eerste rector magnificus.
In 1936 werd de naam gewijzigd in Katholieke Economische Hogeschool. Door de oprichting van faculteiten voor Rechtsgeleerdheid en Sociale Wetenschappen veranderde de naam in 1963 in Katholieke Hogeschool Tilburg. Aan het einde van de jaren zestig was er even sprake van de vestiging van een medische faculteit in Tilburg, maar die ging uiteindelijk naar Maastricht. In 1971 kwam er een subfaculteit Psychologie, in 1979 een faculteit Wijsbegeerte en in 1981 een faculteit Letteren.
De hogeschool kreeg in 1986 de status van universiteit en werd Katholieke Universiteit Brabant (KUB). Vanaf 2002 werd de naam Universiteit van Tilburg gevoerd (UvT, Tilburg University). In 2010 besloot het College van Bestuur van de universiteit de internationale naam Tilburg University als officiële naam door te voeren.
Faculteiten
De universiteit telt thans faculteiten voor Economie en Bedrijfswetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Sociale Wetenschappen, Katholieke Theologie en Geesteswetenschappen. De faculteit Katholieke Theologie ontstond in 2007 door een fusie van de UvT met de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht en de Theologische Faculteit. De faculteiten Wijsbegeerte en Letteren werden in 2007 samengevoegd tot de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen met de afdelingen Communicatie- en Informatiewetenschappen, Filosofie, Religiewetenschappen en Theologie, en Taal- en Cultuurstudies.
Beoordeling
Hoogleraren en hoofddocenten beoordelen Tilburg University in 2014 voor de vijfde keer op rij als beste specialistische universiteit en als tweede beste universiteit van Nederland (Elsevier ranking 2014).